Jajčanin Sandro Smailagić, sudija sa EHF značkom

O uspješnim Jajčanima iz svijeta sporta, te Jajcu kao „rasadniku“ talenata pisali smo dosta puta. Jedan od njih je i Sandro Smailagić (31) koji već duži niz godina dijeli pravdu na rukometnim terenima u Švedskoj, ali i na utakmica širom Evrope.

Osim njega, u svijetu rukometa je i njegov brat Andrej s kojim zajedno dijeli pravdu, te njegova supruga Aldijana Sušić- Smailagić koja sudi u dvije velike švedske regije.

Već dugo godina sudite s bratom Andrejom. Da li se pripremate za svaku utakmicu posebno?

Jedan dio priprema je isti za svaku utakmicu, dok je drugi dio drugačiji. Moramo obratiti pažnju na pojedine igrače, posebno na njihov stil igre i još mnogo toga. Za prvenstva su skroz druge pripreme.

Kada nas izaberu za neko prvenstvo, pripreme krenu tri mjeseca prije i u glavnom se sastoje od fizičkih priprema, čitanja pravila te analiziranja ekipa koje će sudjelovati.

Kako uspijevate da organizirate porodicu, posao, suđenje? Kako izgleda Vaš dan?

Pa iskreno rečeno nije nimalo lagano. Morate stvarno imati poslodavca, a i familiju koja vas podržava i vjeruje u vas. Vrijeme potrošeno za suđenje je teško nadoknaditi i na poslu pa i kod kuće. Najviše vremena se potroši na putovanje, a sezona u Švedskoj traje od avgusta do maja.

Najbolje sudije sude oko 45 utakmica, u glavnom radnim danima. U Evropi se sudi od 8 do 10 utakmica po sezoni, a svaka utakmica traje po tri dana s putovanjem, još eventualno omladinsko prvenstvo koje se odvija ljeti što traje oko dvije sedmice, a to vam uskraćuje malo i godišnji odmor.

Što smatrate svojim najvećim sudačkim uspjehom? Na kojim prvenstvima i takmičenja ste sve dijelili pravdu i gdje ste sve delegirani u narednom periodu?

Najveći uspjeh do sada je definitivno sto smo izabrani da sudimo na M-20 Championship u Makedoniji koje će se odigrati na ljeto. To su najstarije muške omladinske reprezentacije, a sljedeći korak je suditi seniorsko prvenstvo. Prošlo ljeto smo sudili na W-17 Euro u Slovačkoj, a ljeto 2016. smo sudili W-18 European Open u Švedskoj.

Osim prvenstava sudili smo seniorske kvalifikacije za Euro 2018. u Francuskoj i mnoge juniorske kvalifikacije za razna prvenstva. Također smo sudili i muški i ženski EHF Cup.

Koja će Vam utakmica ostati u sjećanju?

Jedna od njih je kvalifikacijska utakmica Italija-Crna Gora za Euro 2018. u Francuskoj jer nam je to prva seniorska utakmica sto se tiče reprezentacija. Druga utakmica je derbi u EHF Cupu između Alpa Hard i Wacker Thun. Utakmica je bila veoma napeta i teška i pobjednik se odlučio u zadnjoj sekundi, a mi smo bili odlični i to nam je definitivno najbolja utakmica u karijeri.

Da li ste zadovoljni pažnjom koju mediji posvećuju rukometu?

Što se tiče Švedske mediji stvarno posvećuju pažnju rukometu i svaka utakmica u prvoj muškoj ili ženskoj ligi se prenosi na televiziji. Novine non stop pišu o rukometu i rukometaši su veoma poznati.

U zadnje vrijeme su također shvatili da su sudije jedan dio rukometa, da se i oni natječu za najbolje utakmice pa smo dobili puno više pažnje u zadnjih par godina. Ali to isto znači da smo dobili puno više kritike jer postajemo puno poznatiji i svaki naš korak se prati.

Pratite li rukometna dešavanja u Bosni i Hercegovini i u Jajcu?

Obavezno, pratim koliko god stignem. Reprezentaciju nastojim gledati svaku utakmicu koja se prenosi. a ponekad i ligaške utakmice kada se prenose. Isto tako sam gledao sam uživo  par utakmica od RK “Jajce”.

Koliko ste vezani za rodni kraj i koliko često dolazite u Jajce?

Do prije četiri godine sam dolazio ljeti po nekoliko sedmica, a nakon toga sam upoznao suprugu Aldijanu pa sad dolazim i nekoliko puta godišnje. Sada živimo skupa u Švedskoj i jako često dolazimo u Jajce.

 

 

(Jajce Online)