Sutra krugli stol o fra Josipu Markušiću u povodu 50. obljetnice smrti

Franjevački samostan Sv. Luke – Jajce organizira okrugli stol u povodu 50. godišnjice smrti fra Josipa Markušića.

Fra Josip Markušić (1880-1968) je jedan od najznačajnijih bosanskih franjevaca 20. stoljeća. Živio je u četiri različita politička sistema i u svakom od njih ostavio snažan pečat.

U vrijeme Austro-ugarske monarhije je angažirano i strastveno pisao o reformi kmetovskog pitanja i socijalnim temama i borio se za prava težaka i radnika. U vrijeme Kraljevine SHS kad je po prvi put biran za provincijala Bosne Srebrene (1928-1931) bavio se političkim temama, kritički se osvrtao na hrvatski i srpski nacionalizam, branio cjelovitost Bosne i Hercegovine i zagovarao ideju ujedinjenja južnoslavenskih naroda.

U vrijeme Nezavisne Države Hrvatske odvažno se suprotstavljao ustaškom i nacističkom režimu, zastupao antifašističke stavove i podržavao narodno-oslobodilačku borbu protiv okupatora.

U vrijeme socijalističke Jugoslavije, kada je u još dva navrata biran za provincijala Bosne Srebrene (1949-1955), neumorno je inzistirao na dijalogu s komunističkim vlastima, štiteći svoju franjevačku, crkvenu i narodnu zajednicu koja je zahvaljujući ponajviše njegovoj mudrosti, uz velike ljudske i materijalne gubitke, uspjela preživjeti teško poratno vrijeme.

 

 

(Jajce Online)