-Najviše sam šokiran starletama kojima je trebalo 20 godina da se sjete šta se dogodilo. Da ne spominjem činjenicu da ne postoje svjedoci. Sve te optužbe o zlostavljanju postaju toksične, izjavio je modni dizajner Karl Lagerfeld (84) u intervjuu za magazin Numero.

Kreativni direktor modne kuće Chanel, obrušio se na pokret #MeToo kao i na žene koje su javnosti otkrile svoje priče o zlostavljanju. Lagerfeld je dodao kako pokret neće promijeniti pristup njegovom radu.

– Djevojka se potuži da joj je pokušao povući hlače prema dolje i on u trenu dobija izgon iz profesije koja ga je do tada obožavala. To je nevjerovatno. Ako ne želiš da ti skidaju hlače, nemoj biti manekenka. Priključi se opaticama, u samostanu će uvijek biti mjesta za tebe. Uvijek traže nove ljude – poručio je.

Lagerfeld je tako stao u odbranu kreativnog direktora magazina Interview, Karla Templera koji je zbog optužbi o zlostavljanju smijenjen s dužnosti.

– Nimalo ne vjerujem u te optužbe – dodao je dizajner.

Ipak, Lagerfeld nije podržao Harveyja Weinsteina izjavivši da ga ne može podnijeti i da nije čovjek od riječi.

Karl se 2016. našao u centru skandala gdje je bio pod istragom zbog utaje poreza. Lagerfeld je navodno prikrio preko 22 miliona dolara finansijskim transakcijama preko kompanija u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Istraga protiv modnog dizajnera započela je 2013. godine kada je izvršen pretres na Lagerfeldovu knjižaru ‘7L’ u otmjenoj četvrti u Parizu. U knjižari se navodno nalazi foto studio koji je pripisan na kompaniju u Velikoj Britaniji koja ilegalno prebacuje Karlov novac u druge zemlje kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

Lagerfeldova glasnogovornica Caroline Lebar kazala je da dizajneru nikada nije bila namjera izbjegavanje zakona.

– Sada vjeruje svojim finansijskim savjetnicima da će izgladiti situaciju s poreznom službom – kazala je.

 

(Fokus.ba)