Po novom zakonu penzioneri u FBiH ne mogu i raditi, pa je jednom broju obustavljena penzija

Stupanjem na snagu, novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH, jednoj grupi penzionera je donio šok i stres. Radi se o ljudima kojima je stari zakon o PIO-u dozvoljavao da rade i da primaju zarađenu penziju, dok novi zakon to ne dozvoljava.

Takvim penzionerima su penzije obustavljene, pa sada u aprilu nisu dobili martovske penzije, a da prethodno nisu upozoreni, kako bi na vrijeme mogli odabrati ili penziju, ili posao.

Niko nije ponudio mogućnost izbora

– Moj otac je legalista u duši i nikada ne bi radio nakon navršenih 65 godina i odlaska u penziju da mu to stari zakon nije dozvoljavao. Međutim, sada mu je poštar umjesto penzije od 430 KM donio rješenje o obustavi, jer je usvojen novi Zakon o PIO, a po kojem se isplata penzija obustavlja za period trajanja osiguranja. Niko tim ljudima niti u jednom momentu nije ponudio mogućnost izbora, penzija ili radni odnos, nakon što je zakon donesen- priča nam čitateljka Faktora.

Dodaje kako se njen otac već naredni dan odjavio iz firme u kojoj je bio zaposlen i ponovo u Zavodu PIO podnio zahtjev za penziju, a gdje mu je rečeno da će na rješavanje zahtjeva čekati dva-tri mjeseca.

– Praktično je ostavljen bez primanja sav taj budući period. Ali to nije najgore. Majka, koja je čitav život osigurana preko oca, kao i otac, u krajnjem slučaju ostavljeni su i bez zdravstvenog osiguranja. Majci, kada je otišla kod ljekara rečeno je da su obrisani iz evidencije jer nemaju nikakvo osiguranje. Oboje su pod redovnom terapijom za hipertenziju i srce koja će ih u krajnjem slučaju koštati 100 KM mjesečno – priča nam ona sa ogorčenjem.

U Zavodu penzijsko – invalidskog osiguranja FBiH smo zatražili pojašnjenje.

– Stari zakon je ljudima koji su napunili 65 godina života ili 40 godina staža, bez obzira na godine života, pružao mogućnost da primaju penziju i rade, dok novi zakon to ne dozvoljava. Kod ponovne predaje rješenja za penziju, mora se malo duže čekati dok ga se ponovno ne uvede u pravo. Ja se apsolutno slažem da je ovo napravljeno u principu nezgodno. Nismo imali vremena da bi poslali ljudima obavijesti, pa im najavili. Mi smo jednostavno vidjeli u evidenciji aktivne osiguranike koji koriste penzije i morali ih ugasiti da ne bi kasnije dolazilo do sporova oko te penzije. A bilo bi puno ljepše da je bilo vremena da se ljudi obavijeste, da odaberu opciju koju hoće – rekao nam je Tomislav Kvesić, stručni saradnik u Službi za informiranje Zavoda PIO FBiH.

Imaju pravo na zdravstveno osiguranje

Dodaje kako novi zakon omogućava ljudima da rade po ugovorima na djelo ili primaju nešto što ima oblik naknade.

– Što se tiče zdravstvenog osiguranja, osoba to odmah mora imati čim je predala kod nas zahtjev ponovo za penziju. Dakle, kao i kod drugih osiguranika koji prvi put ulaze u pravo, naš referent će pogledati imaju li osnovne uvjete. Ako imaju, daje im se potvrda da su predali zahtjev i sa potvrdom idu u našu kantonalnu službu, a potom na Zavod zdravstvenog osiguranja ili porezno, gdje će regulirati zdravstveno osiguranje do tri mjeseca. Nema nijednog razloga da ne bude zdravstveno osiguran onaj koji je već imao penziju i obustavljena mu je zbog radnog odnosa – objasnio nam je Kvesić.

 

 

(Faktor.ba)