Firma Mer-Kunić iz Jajca koja je do sada na području Srednjobosanskog kantona bila prepoznatljiva po izradi namještaja po mjeri kupca, ali i preradi mramora i granita, predstavila je na Sajmu privrede u Mostaru kolekciju namještaja koji planira serijski proizvoditi. Riječ je sobnom namještaju iz kolekcije Forte i to krevetu, komodi, natkazi i stolici za laptop, izrađenih od masivnog drveta bukve.

Prema riječima Ismihane Kunić, koja je u firmi Mer-Kunić zadužena za finansije, ovaj namještaj žele da plasiraju na cijelo tržište Bosne i Hercegovine, ali i van njenih granica.

– Svi elementi sobne kolekcije Forte su već ušli u proizvodnju. Imamo četiri vrste kreveta koji se razlikuju po uzglavlju. Tu su još tri komada sobnog namještaja, a svi su izrađeni od punog drveta – ističe Kunić.

Sagovornica eKapije kaže da već imaju dogovor sa pojedinim salonima u BiH o distribuciji sobnog namještaja Forte. – Na taj način planiramo da proširimo tržište, za početak na cijelu BiH. Iako je sve još u povoju, imamo u najavi saradnju sa njemačkim i švedskim tržištem. Nadamo se uspješnim rezultatima i da nećemo imati problema u dobijanju povjerenja, jer je BiH već prepoznatljiva na stranim tržištima po kvalitetnom i modernom namještaju – navodi Kunić.

Dodaje da je za njih i kupce najbitnije da je namještaj kvalitetan i modernog dizajna.

Kolekcija Forte
– Kvalitet izrade je vidljiv i u najmanjim detaljima. Uzglavlja pravimo u dvije različite varijante, puno i rešetkasto, i sa završnom kvalitetnom površinskom obradom koja se tretira lanenim uljem.

Firma Mer-Kunić, inače, ima tradiciju u preradi mramora i granita. Taj posao se u porodici Kunić prenosio sa generacije na generaciju, a sada ga vodi Almir Kunić, vlasnik i direktor te firme. Njegova žena Ismihana Kunić ističe da je firma i danas zadržala tu djelatnost, samo u dosta manjim kapacitetima.

U periodu finansijske krize 2008. godine koja je zahvatila i građevinski sektor, firma Mer-Kunić pokreće proizvodnju pločastog namještaja po mjeri, kojom se i dalje bavi. Po narudžbi kupca najviše se izrađuju kuhinje i ormari.

Firma je do sada bilježila konstantan rast i razvoj. Ulaganjem u savremene mašine i edukaciju zaposlenih, danas su osposobljeni za proizvodnju kvalitetnog i modernog masivnog i pločastog namještaja.

– Prošle godine smo imali dobre rezulate, pa smo novac od dobiti odlučili uložiti u nove mašine koje su bile neophodne za serijsku proizvodnju namještaja – navodi Ismihana Kunić.

Upravna zgrada i proizvodne hale firme Mer-Kunić se nalaze na parceli od 2.800 m2 na području Jajca.

(ekapija.ba)