USAID-ov Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), dodijelio je danas bespovratna novčana sredstva za 23 medijska projekta, u ukupnom iznosu od 620.000 američkih dolara (989.082 KM).

Ceremonija dodjele grantova održana je u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu, a ugovore su potpisali: TV1, magazin Start BiH, portali Impulsportal.net, Avangarda.ba, Radiosarajevo.ba, Buka.com/BukaTV, Analiziraj.ba te Žurnal.info.

Portalu Buka.com je dodijeljen ček sa iznosom od 81.000 dolara ili 129.218 KM. Portal Radiosarajevo.ba je dobio 39.220 USD ili 62.567 u KM-ovima, dok je portal Avangarda.ba dobio 46.780 dolara ili 74.627 KM.

Pet partnerskih projekata je također dobilo grantove: Udruženje Zašto ne? i Oslobođenje; Centar za građansku suradnju i portal žurnal.info; Mediacentar, Centar za istrživačko novinarstvo i portal bljesak.info; Transparency International u BiH i portal capital.ba; Centar za slobodno novinarstvo i magazin Faktor.

Grantove su dobili i pojedinci, građani novinari i novinari: Darko Udovičić, Jelena Kalinić, Ramo Hirkić, Adin Mulagić, Ornela Čolić, Faruk Vele, Edib Bajrović, Hana Kazazović, Hajrudin Redžović i Aldin Alić.

Program osnaživanja nezavisnih medija je program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem kojeg će se do 2021. godine medijima i novinarima u BiH dodijeliti ukupno tri miliona dolara za proizvodnju nezavisnog medijskog sadržaja, kao i za razvoj kritičkog mišljenja.

“IMEP dodatno omogućava i besplatnu pravnu zaštitu novinarima i medijskim organizacijama koje su izložene klevetama, nasilničkom ponašanju ili uznemiravanju”, saopćeno je iz USAID-a.

Sve informacije o ovom projektu se nalaze na stranici www.imep.ba

Ovaj petogodišnji USAID-ov projekat implementira Centar za promociju civilnog društva, u partnerstvu sa Otvorenom mrežom.

 

 

(Klix.ba)