Ogromna popularnost koju je “Bijelo dugme” steklo prvim albumom “Kad bi bio bijelo dugme”, nadograđena je albumom “Šta bi dao da si na mom mjestu” iz 1975. godine, koji je donio istoimenu pjesmu.

Interesantno je da su pjesme nastale u selu Borike, u okolini Rogatice, a da su snimane u Londonu. Muziku i pjesme sa albuma napisao je Goran Bregović, izuzev naslovne pjesme, koju je napisao slavni pjesnik Duško Trifunović.

Pokojni pjesnik jednom prilikom prisjetio se kako je pjesma nastala, piše Kurir.rs.

-Tu je drugi stih mnogo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sjedili u “Park” kafani i ja vidim Željka Bebeka kako ide. Željko je sjajan umjetnik, uradio je to što je uradio, ali je štos u tome što je on bio mršav, pa neke tanke nogice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore – ma šta se on pravi važan. Ali kad je on ušao u kafanu, odjednom je bilo neko ozarenje i ja shvatim – njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao, jer je on rekao da mi je Goran poručio da mu treba neki tekst. Oni su bili na Borikama, gore na Romaniji su pravili onu svoju čuvenu ploču. Ja sam mu to odmah donio.

Pjesma spada u red antologijskih, koje ne blijede, ne gube na značaju ili aktuelnosti. Može se čak reći i da ima proročki karakter, budući da danas živimo živote rijaliti programa.

 

 

(avaz)