Vrlo je važno to što su se igrači upoznali s idejama novog selektora te da su, s obzirom da se radi o počecima, pokazali razumijevanje tih ideja na terenu. Također, važno je što je Prosinečki tokom prethodna dva meča šansu dao svim igračima, osim golmanima, tako da su svi na terenu mogli osjetiti šta se od njih traži. A sve je to skupa u meču protiv Senegala djelovalo vrlo pozitivno, pa je za očekivati da će svako naredno okupljanje donositi još veću dozu uigranosti.

Sinoć smo, kao i protiv Bugarske, vidjeli težnju ka dominaciji, ka pas igri i posjedu lopte. Ipak, za razliku od meča protiv Bugarske koju smo u gostima savladali rezultatom 1:0, sinoć su Zmajevi djelovali mnogo zrelije, sinhronizacija je bila za nekoliko nivoa iznad onog što smo gledali u Razgradu.

Posebno se to vidjelo prilikom presinga kada smo u više navrata uspijevali oduzeti loptu Senegalcima ili ih natjerati na ispucavanje nakon čega bismo dobijali zračni duel. To možemo vidjeti u videoanalizi koju smo napravili, gdje se može primijetiti kako naši ofanzivci zajedno s veznim redom, pa i bekovima prave odličan pritisak visoko na polovici protivnika.

Također, primjetan je bio i napredak u iznošenju lopte što će biti vjerovatno osnovni dio igre pod vodstvom Prosinečkog koji želi da Zmajevi pas igrom iznose loptu. Upravo zbog toga što želi pas igrom graditi napad, za taj segment naše igre kažemo da je osnovni, da je najvažniji, jer sa sobom nosi rizik. U nekoliko navrata smo i sinoć gubili loptu na mjestima gdje je to izuzetno opasno, a ponovo je jasna bila ideja šta se želi i šta se traži.

Velika pažnja mora se posvetiti i završnici napada pošto smo ne tako mali broj puta uspijevali iznijeti loptu i stvoriti brojčanu nadmoć na protivničkoj polovici, ali takve situacije nismo uspješno završavali.

Najbolju stranu igre koju preferira Prosinečki prikazala je akcija iz 56. minute kada smo nakon velikog broja pasova izigrali Senegalce i postigli im gol koji je glavni sudija meča neopravdano poništio zbog nepostojećeg ofsajda. Ta je akcija najbolje pokazala šta Prosinečki želi od svog tima, a to su smirenost na lopti, pravovremena predaja lopte, stvaranje viška promjenom pozicija i adekvatnom kretnjom tipičnom za pozicioni nogomet. Sve to vidjeli smo u 56. minuti kada je Višća zatresao mrežu.

Nije to bila jedina akcija, odnosno jedini napad hvale vrijedan. Jedan od takvih napada vidjeli smo u 60. minuti kada smo koncentracijom igrača na jednom dijelu terena promijenili težište igre i prebacili ga na drugu stranu gdje se izolirao Sead Kolašinac. Iz slične smo akcije postigli gol Bugarima, pa smo i taj gol prikazali u videoanalizi.

Ponovit ćemo, napredak u igri u odnosu na meč protiv Bugarske bio je vidljiv, ali i protiv Senegala smo mogli primijetiti da će našim igračima trebati još mnogo posla kako bi filozofiju igre novog selektora pretvorili u djelo. No, kako smo ranije naveli, i to se znalo prije ova dva meča, jer Zmajevi su pripremajući se za Bugarsku i Senegal odradili ukupno četiri treninga (po dva pred oba meča), što je premalo. Upravo zbog toga teško je ulaziti u polemike kako je određeni igrač odradio posao i ko više, a ko manje zaslužuje mjesto u timu.

Sigurno je da pred selektorom stoji ogroman zadatak da pronađe prave igrače koji će biti okosnica nove ere Zmajeva i da na njih prenese ideje koje će, prije svega, donijeti rezultat, jer rezultat je, na kraju, jedina mjera.
(Klix.ba)