Obespravljeni radnici koji na ulicama traže svoja prava, zaostale plaće, uplatu zdravstvenog osiguranja, staža, kako bi moglo otići u penziju, bili su česta slika koja se mogla vidjeti u našim gradovima.

Među posljednjim primjerima su radnici Željezare Zenica čije je uvjete ipak ispunila Vlada FBiH, zatim, radnici Vitezita. U ovakvim situacijama uvijek se postavlja pitanje gdje je Savez samostalnih sindikata BiH, koliko oni čine za radnike koje predstavljaju? Razgovarali smo sa radnicima, njihovim predstavnicima, i uglavnom su nezadovoljni radom Sindikata.

– Konkretno, kada je riječ o radnicima Vitezita iz Travnika, da nije bilo sadašnje Vlade FBiH i Zavoda PIO FBiH, 19 obespravljenih radnika bi i dalje lutali bez prava, uvezanog staža i ne bi mogli otići u penziju. I kada su pješice išli iz Viteza za Sarajevo prelazeći blizu 80 kilometara, nikoga tu iz Sindikata BiH nije bilo. Obraćao sam se za pomoć prije četiri ili pet godina Ismetu Bajramoviću, ali ništa od njegovih obećanja nije bilo – ispričao nam je Safet Sivro, predstavnik bivših radnika Vitezita.

Radnici su istrpili sve, gladovali

Podsjećamo, 19 radnika ovog preduzeća je neopravdano 1993. godine dobilo otkaz i od tada je trajala njihova borba za uvezivanje staža. Njima su 23. februara ove godine uručena rješenja za penzije, a penzijski staž je uplatila Vlada FBiH od prodaje državnog kapitala.

Razgovarali smo i sa Avdijom Halilovićem, predsjednikom Sindikata radnika Željezare Zenica.

– Ne mogu da kažem da nismo imali podršku Sindikata BiH. Posljednji put kada smo izlazili na put M-17 sa nama je bio potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović. Što se tiče Ismeta Bajramovića on nikada nije došao ovdje u Zenicu da popriča sa radnicima. Ako kažem da je Sindikat dvije godine vodio pregovore sa Vladom FBiH za potraživanja Željezare prema Federalnoj vladi, onda dio zasluge bi trebalo da pripadne i Sindikatu. Ali, radnici su zaslužni za krajnji rezultat. Oni su istrpili sve, gladovali, naguravali se sa policijom – rekao nam je Halilović.

Radnici Željezare Zenica su krajem januara ove godine blokirali put M-17, štrajkovali glađu, tražeći da im Vlada FBiH namiri 13 plaća i otpremnine, kao i osigura sredstva za završetak procesa penzionisanja 64 radnika. Vlada je sve to ispunila i izdvojila za te namjene 3.483.654,25 KM. U isto vrijeme u Sindikatu se se borili za svoje pozicije, tačnije trajala je borba za prvog sindikalca u FBiH, pa su mnogu bili skloni komentirati kako se Šatorović pojavio među radnicima upravo zbog svoje kandidature za čelnu poziciju u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Borba radnika Hidrogradnje koja je u stečaju od 2016. godine još uvijek traje. Oni gotovo svaki dan protestiraju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.

Nama je Sindikat samo odmogao

–  Više od 40 posto radnika je na narodnoj kuhinji. Imamo petero kolega koje su teško oboljele. Njih 272 ne može u penziju jer im nije uvezan radni staž. A što se tiče Sindikata BiH, pa on nam je samo odmogao. Sada nemaju ništa s nama jer smo u stečaju, ali ni prije ništa nisu radili za radnike. Oni se između sebe bore za vlast umjesto za prava radnika u ime kojih su i imenovani – ispričao nam je Meho Šabanović, predstavnik radnika Hidrogradnje.

Podsjećamo, Vlada Federacije u sadašnjem sastavu je 2015. godine izdvojila 1,2 miliona KM za uvezivanje staža 74 radnika i to za radnike Željezare Zenica, Hidrogradnja, Zrak TRZ Hadžići, Binas Bugojno i Krivaja u stečaju iz Zavidovića.

Zatim je 2016. godine izdvojila 1,2 miliona KM također za radnike Krivaje u stečaju iz Zavidovića. U 2017. godini Federalna vlada je izdvojila 9.016,163, 62 KM za uvezivanje staža za 602 radnika iz firmi Vitezit, Borac Zenica, Borac Banovići, Zrak, Pretis, Željezara Zenica, KTK Visoko, Krivaja, Unis Tools, BNT Hidraulika…

U ovoj godini za Elektroprivredu BiH ZD RMU Zenica uvezan je staž za 44 uposlenika, a za Željezaru Zenica osigurane su otpremnine za 65 radnika u iznosu od 164.555 KM, a za 414 radnika neisplaćene plaće za radnike u 2017. godini u iznosu od 2.377.099 KM, te za 314 radnika stimulativne otpremnine 942.000 KM.

Koliko se prije ove Vlade vodilo računa o radnicima govori podatak da je od 2012. do 2014. godine za uvezivanje staža radnicima izdvojeno 2.768.522,84 KM za ukupno 243 radnika.

 

 

(Faktor.ba)