Posljednja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je 26. decembra 2017. godine, a ovaj dom nikada nije završio ni ranije započetu 25. sjednicu na kojoj je usvojen dnevni red. U međuvremenu ovaj organ zakonodavne vlasti održao je 28. decembra, 17. januara, 23. januara i 24. januara vanredne sjednice.

U prijevodu to znači da federalni zastupnici nisu sjeli u parlamentarne klupe skoro dva mjeseca. Direktnu odgovornost za nerad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH snosi tročlani Kolegij Zastupničkog doma PFBiH u sastavu Edin Mušić (SDA), Mladen Bošković (HDZ BiH) i Vesna Švancer (SBB).

Domaće parlamentarce nisu stimulisala ni enormno visoka primanja da napokon počnu raditi svoj posao i zastupati interese stanovnika Federacije BiH. Naime, izabrani parlamentarci u prosjeku za svoj ne/rad iz džepa građana FBiH mjesečno naplate i do 3.000 KM, odnosno devet prosječnih penzija u FBiH.

Evidentne blokade u radu nisu spriječile rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se pohvali brojnim aktivnostima od kojih stanovnici FBiH nemaju nikakvu korist.

Tako su predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i njegova zamjenica Vesna Švancer 8. marta ove godine, umjesto da obraduju građane zakazivanjem sjednice, javnost informisali da su prisustvovali 18. godišnjici od zvanične uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno, predsjedavajući Mušić je u odvojenom susretu sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH razgovarao o aktuelnoj društveno političkoj situaciji. S pravom se postavlja pitanje da li bi možda korisnije bilo da je Mušić o aktuelnoj političkoj situaciji razgovarao sa koalicionim partnerima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH s ciljem prevazilaženja prepreka koje onemogućuju rad zakonodavne vlasti u entitetu.

Javnost je informisana i da se Mušić obratio na Svečanoj akademiji u povodu Dan nezavisnosti BiH u Mostaru, ali i da je prisustvovao ceremoniji uručenja odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije kao i zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Posebno “aktivna” je bila i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH Vesna Švancer koja je građana obavijestila kako je prisustvovala izboru sportiste Zavidovića za 2017. godinu i sastanku Kongresa Vijeća Evrope u Strazburu.

Inače, Parlament FBiH saopćio je kako je riječ o sastanku na kojom je usvojen zapisnik sa prethodnog sastanka održanog 17. oktobra 2017 godine, te razmatrani i jednoglasno usvojeni izvještaji: Stanje ljudskih prava na lokalnom i regionalnom nivou i Situacija lokalne demokratije u Andori, Lihtenštajnu, San Marinu, Latviji, Republici Moldaviji i Monaku. Nakon toga, održane su debate o stanju u Mađarskoj.

Ništa bolja situacija nije ni u Domu naroda Parlamenta FBiH koji je posljednju redovnu sjednicu održao 12. decembra 2017. godine, a 16. i 22. januara dvije vanredne sjednice.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara pohvalila se kako je primila priznanje Crvenog križa Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali i kako je bila gošća izdanja HRT-ove emisije “Pogled preko granice-Hrvati u BiH” gdje je ukazala kako je “Ustav Federacije BiH mijenjan na štetu Hrvata”.

Zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao nam je kako najveću odgovornost za nezasijedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH snosi Edin Mušić.

“U ovom trenutku on ima na raspolaganju dvije nezavršene redovne sjednice i tri vanredne sjednice. Dakle, ima pet nezavršenih sjednica, a nije u stanju dva mjeseca da zakaže sjednicu”, rekao je Mašić.

On upozorava da Mušić nije predsjedavajući parlamenta SDA, a ni koalicije SDA-HDZ BiH-SBB već predsjedavajući Parlamenta FBiH zbog čega mora da vodi računa o interesima građana FBiH.

“Mušić svojim postupanjem pokazuje potpuno odsustvo odgovornosti bilo koje vrste”, zaključio je Mušić.

(Klix.ba)