Merjem Kapetanović, zaljubljenica u modernu kaligrafiju: “Lijepi umovi inspirišu druge”

“Danas je jako dobar dan da pokušamo”, “Ja sam zadužena za sopstvenu sreću”, “Sanjaj mnogo”, “Lijepi umovi inspirišu druge”…, samo su neke od motivirajućih poruka koje je Merjem Kapetanović, studentica treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, ispisala modernom kaligrafijom.

Dvadesetpetogodišnja Sarajka ljubav prema kaligrafiji osjetila je prije pet godina kada je završila kurs arapske kaligrafije za oblast Rika pisma, ali se ubrzo javio interes i za modernom.

– Dugo sam istraživala najveće svjetske kaligrafe, jer je to veoma opširan pojam. Moderna kaligrafija me je privukla zbog nesimetričnosti slova, ali i same slobode umjetnika da može raditi ono što želi – govori Merjem i dodaje da se za materijal snalazi na razne načine, a najčešće ga dobavlja iz inostranstva preko prijatelja.

Svoje radove Merjem je do sada izlagala na nekoliko izložbi, a njene slike završile su kao lijepi pokloni u mnogim zemljama, od Amerike, preko Njemačke i Velike Britanije, do Saudijske Arabije.

Pohvalila nam se i priručnikom o modernoj kaligrafiji, kojeg je sama izradila, a koji se može naručiti online.

– Svako od nas u sebi krije kreativnu stranu, samo treba naći način da je iskažemo. Meni je to uspjelo. Istina, na početku, ljudi koji me okružuju bili su u čudu, zašto baš to, ali ja sam istrajala u naumu. Naravno, elektrotehnika je moja prva ljubav, pa fakultet planiram što prije završiti. Međutim, uporedo se želim usavršavati i u modernoj kaligrafiji. Voljela bih da kreativne radionice iz moderne kaligrafije, koje kreću sredinom ovog mjeseca, a u kojima učestvujem kao predavač, postanu stalna praksa, kako bi oni koji to žele, a ja znam da je sve više takvih, naročito mladih, imali priliku naučiti što više o ovoj umjetnosti – kaže Kapetanović, koja kao studentica trenutno radi u analitičkoj bonitetnoj kući “Bisnode BH.”

 

 

(Faktor.ba)