Pod lupom: Za tačnost biračkih spiskova odgovoran je CIK BiH

U Koaliciji “Pod lupom” smatraju da je krajnje vrijeme da se problemu umrlih lica na Centralnom biračkom spisku ozbiljno pristupi i da se on riješi, te se nadaju da su posljednje aktivnosti Centralne izborne komisije BiH usmjerene na efikasno rješenje a ne puko evidentiranje problema za koji se odavno zna da postoji.

– Već dvije godine upozoravamo izbornu administraciju u zemlji i donosioce odluka na problem natprosječnog broja umrlih osoba na izvodima iz biračkih spiskova po pojedinim općinama. Izražene sumnje ili prigovori vezani za ažurnost biračkog spiska zabilježeni su u 19 općina i gradova na posljednjim Lokalnim izborima 2016. godine – kaže za Faktor Dario Jovanović, direktor projekta “Pod lupom”.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava podatak o više od 5.000 umrlih osoba na biračkim spiskovima po općinama, odnos broja preminulih u odnosu na statističke podatke o umrlim osobama u toku godine i ukupan broj birača, činjenica da trećina općinskih izbornih komisija nije uopće dostavila tražene podatke, te višegodišnje tvrdnje izborne administracije da ovaj problem zapravo ne postoji.

– Nažalost, blagovremena reakcija nadležnih institucija kontinuirano izostaje i problemima se bavimo tek onda kada ih neko aktuelizira u javnosti ili kada problem postaje toliko veliki da ga je nemoguće dalje ignorisati. S obzirom da u BiH imamo pasivnu registraciju birača kroz Centralni registar građana veoma je važno ispitati ove navode i otkloniti sve sumnje u ažurnost biračkih spiskova – navodi Jovanović.

Naglašava da će se na biračkim spiskovima uvijek naći određeni broj imena umrlih, ali radi se o osobama koje preminu od datuma zaključivanja biračkog spiska do dana izbora. Međutim, problem je ako je to natprosječno veliki broj u odnosu na ukupan broj birača po općinama.

– Još veći problem je ako je to svjesna manipulacija u cilju da neko drugi glasa u ime tih osoba na izborni dan i na taj način falsifikuje izbornu volju građana i počini krivično djelo – dodao je Jovanović.

Ističe da je CIK institucija koja je primarno odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska te da ova komisija treba voditi proces revizije biračkog spiska, koordinisati aktivnosti različitih aktera i odgovarati za moguće probleme.

– Puno aktera na različitim nivoima uključeno je u proces vođenja biračkih spiskova, od lokalnih centara za birački spisak pri općinama i lokalnih izbornih komisija, matičnih ureda, ministarstava unutrašnjih poslova, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), do CIK-a. Zbog toga je kontinuirana i kvalitetna komunikacija i koordinacija između ovih aktera ključna i na njoj treba još puno raditi – zaključuje Jovanović.

 

 

(Faktor.ba)