Savjeti kako da lakše podnesete nagle promjene vremena

Nagli skokovi temperature sa visokih na niske i obrnuto, loše utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju, što na kraju može dovesti do raznih tegoba poput nesanice, glavobolje i umora, koje prate osjećaji nervoze i razdražljivosti.

Evo nekih načina, kako da ove simptome izazvane naglom promjenom vremena, ublažite.

Pratite vremensku prognozu i pripremite tijelo na razlike u temperaturi

Kao što svakog jutra provjeravamo kakva je temperatura da bismo odlučili kako da se obučemo, trebali bi da provjeravamo najavljuju li drastične razlike između jutarnje i dnevne temperature, kako bismo svoje tijelo eventualno prilagodili promjeni. Ukoliko ste meteoropata, već sa prvim simptomima glavobolje možete uzeti tabletu i riješiti se svih problema.

Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji vid fizičke aktivnosti u trajanju od pola sata i više, učinit će tijelo izdržljivijim i otpornim na utjecaje vremenskih promjena. Još je bolje ako se ta fizička aktivnost odvija u prirodi, na čistom zraku. Aktivnosti u prirodi pomoći će i da se oslobodite stresa i smanjit će šanse za pojavu glavobolje.

Raznolika ishrana, puna vitamina

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem, dobar je preduvjet za smanjen utjecaj vremena na vaš organizam. Uz to, važno je i redovno i dovoljno piti vodu. Stručnjaci savjetuju da je potrebno unijeti od dva do tri litra vode, na dan.

Zamijenite kafu biljnim čajem

Biljni čajevi utjecatće na vaš nervni sistem i podstaći će vas da se opustite, što direktno utječe na osjećaje poput umora i razdražljivosti, izazvanih naglim promjenama vremena. Stoga u ovakvim danima, umjesto prve jutarnje kafe, popijte čaj od kamilice.

 

(zdravlje.avaz.ba)