Anja Mitrašinović iz Banje Luke, jedna od predstavnica Bosne i Hercegovine na Na “World Youth Camp 2018” odnosno Svjetskom omladinskim kampu održanom u Južnoj Koreji kaže da su tokom ovog događaja mlade iz cijelog svijeta pokazali veliki interes za hranu i običaje iz Bosne i Hercegovine.

Kamp održan za vrijeme Olimpijskih igara u Južnoj Koreji, krajem prošlog mjeseca, okupio je nekoliko stotina mladih iz 70 svjetskih zemalja, a Bosnu i Hercegovinu osim Anje Mitrašinović predstavljala je i Merjema Srna iz Sarajeva.

Anja Mitrašinović, učenica trećeg razreda Gimnazije i član je odreda izviđača 22. april, gdje je i predvodnik jata odnosno djece mlađa od šestog razreda osnovne škole koje sa drugim članovima ovog odreda provodi kroz izviđački program.

“Na naš odredski mejl stigao je poziv da se prijavimo za odlazak u Južnu Koreju povodom kampa mladih. Moglo je ići dvoje iz BiH i ja sam izabrana od svih koji su aplicirali”, ispričala je Anja Mitrašinović ekipi Anadolu Agency (AA) na jednom od sastanaka izviđača u Banjaluci.

Objasnila je da su organizatori postavili i uslove za BiH a to je da jedna osoba mora biti punoljetna, a druga maloljetna i da idu predstavnici Saveza izviđača Federacije BiH i Saveza izviđača Republike Srpske.

Cilj omladinskog kampa bio je zbližavanje mladih i upoznavanje sa kulturom Južne Koreje.

“Bili smo tamo četiri dana i imali smo razne programe, išli smo na skijanje, da gledamo Olimpijske igre koje su se tada održavale u Južnoj Koreji. Imali smo prezentaciju o glasnicima mira i nekih još projekata u izviđačima, imali smo radionice koje su se bazirale na upoznavanju kulture drugih država koje su učestvovale u samom kampu”, rekla je Anja Mitrašinović.

Na pitanje šta je na izviđače iz BiH ostavilo najjači utisak rekla je da je to upoznavanje sa kulturama drugih država.

“Imali smo internacionalno veče kada su sve države predstavljale svoja nacionalna jela, svoje kulture kao i nastupe gdje su neke države predstavljale svoju kulturu”, rekla je ona.

 

(Fokus.ba)