Nekada je Steve Francis bio dobro poznato lice u NBA ligi. Bio je zvijezda Houstona, a igrao je i za Orlando, Knickse i Peking Duckse, pre nego što je završio karijeru. Kasnije je upao u probleme sa zakonom, a za The Players Tribune” je govorio o svom burnom životu.

“Četiri godine prije nego što sam sa Hakimom Olayuwonom išao avionom da kupujem odijelo od kašmira, četiri godine prije nego što sam igrao protiv Garyja Paytona, bio sam na uglu ulice u Tacoma parku u Marylandu gde sam prodavao drogu. Krek je uništio čitavu našu zajednicu, bio je kao kuga. Proživio sam to, vidio sam, prodavao sam”, rekao je Francis, kome je kao dječaku otac završio u zatvoru, dok je majka preminula.

Francis je malo igrao košarku u srednjoj školi, ali je “proradio” na koledžu, pa je 1999. godine bio izabran za drugog pika na draftu iza Eltona Brenda.

“Sa 18 godina sam prodavao ‘kesice’ na uglu u Tacoma parku, bio opljačkan pod prijetnjom vatrenim oružjem, a sa 22 godine sam se rukovao sa Davidom Sternom kada sam draftovan u NBA ligu”, napisao je najbolji rookie NBA lige za 2000. godinu.

Izvor: You tube

On je odigrao devet sezona u NBA ligi, tri puta je bio učesnik All Star meča, ali nikada nije došao do onog najznačajnijeg – šampionskog prstena.

Poslije epizode u Pekingu 2010. godine Frensis se vratio u SAD, ali je 2016. godine ponovo zapao u probleme. Krajem novembra te godine je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju, a u njegovom posjedu je pronađena marihuana. Prije toga je raspisana potjernica za njim zbog obijanja automobila i krađe, a na kraju je sve završeno njegovom kaznom društveno korisnog rada od 50 sati.

“Znam da se svi pitaju ‘šta se dođavola dogodilo sa Steveom Francisom’. Najteže mi je bilo da na internetu čitam sra..a da sam na kreku. Kada pomislim da je moja baka ili da su moja djeca to mogla da čitaju…srce mi se slama. Prodavao sam krek dok sam odrastao. To priznajem, ali ga nikada nisam koristio. Šta mi se dogodilo? Mnogo sam pio, a to može da bude jednako loše. U roku od nekoliko godina ostao sam bez košarke, izgubio sam lični identitet i očuha koji je izvršio samoubistvo”, otvorio je dušu.

41-godišnji Frensis je za kraj napisao u kojoj perspektivi bi voleo da bude zapamćen.

“Jedino što želim je da ljudi zapamte da je prokleto ludo da sam igrao i minut u NBA ligi”, zaključio je Francis.

 

 

(N1)