Facebook pravi samostojećeg robota, no pitanje je – zašto?

Najveća društvena mreža svijeta dobila je patent za samostojećeg robota na tri kotača koji može svašta raditi. Čemu će služiti, ako ikad zaživi? To je još uvijek misterija.

Patentni zahtjev predan je u United States Patent and Trademark Office u srpnju 2015. godine. Kao izumitelj je naveden Scott Wiley, Facebookov zaposlenik koji je prije radio u preduzeću koje se bavi robotikom.

Kako piše CNET, patent opisuje robota sa zaslonom, kamerom i mikrofonom koji se može prebaciti s dva na tri kotača i nositi teret.

Zaslon, kamera i mikrofon su nam jasni (videokonferencije, roditeljski nadzor i tome slično), kao i zašto se oslanja na tri kotača (takvi modeli robota u pravilu su stabilniji od onih na dva kotača). No, kakav su teret predvidjeli u Facebooku za ovog robota, teško je precizno prognozirati.

Priča se kako bi Facebook ove godine mogao predstaviti vlastiti hardver s videom, vjerovatno u maju tokom svoje konferencije za razvojne programere f8. Hoće li to biti baš ovaj robot? I čemu će sve služiti? Čini se malo izglednim, piše tportal.hr.