Zemlja gdje je sreća propisana Ustavom i važnija od BDP-a

Ako pitate “New York Times” i magazin “Afar”, Butan je zemlja koju ove godine treba da posjetite.

Ako pitate sami sebe ili bilo koga drugog, Butan je zemlja gdje bi možda treba da živite. Bar je za očekivati da bi bili sretniji..

Naime, ova mala himalajska kraljevina, koja graniči sa Kinom i Indijom, vjerovatno je najpoznatija po tome da joj je rast “nacionalne sreće” važniji od rasta bruto društvenog proizvoda (BDP). Stoga i ne čudi što se našla na ovogodišnjoj listi destinacija koje treba posjetiti, a koju su objavili spomenuti mediji.

I nisu oni ni prvi ni posljednji koji su to učinili, s obzirom da je pojava da neko razvoj i dobrobit zemlje mjeri bruto nacionalnom srećom vrlo neobična praksa u ovo doba. Ipak, Butan je jedinstven po tome što životni standard nastoji unaprijediti tako što u obzir uzima ljudsku sreću, uz poštovanje načela budizma.

Foto: hookedoneverything.com

Ova zemlja na Himalajima nikada nije osvojena niti kolonizirana i uspjela je da se drži za svoju kulturu u periodu transformacije iz apsolutne monarhije u demokraciju. Upravo je kralj Butana 1970. rekao da je rast “nacionalne sreće” važniji od rasta BDP-a.

Nakon toga, turizmu su pristupili tako da se promoviraju kao “ekskluzivna destinacija” koja nudi skupe usluge za mali broj turista. To znači da Butan možete posjetiti samo putem licenciranih agencija, a turistički aranžmani, u zavisnosti od toga što podrazumijevaju, koštaju između 200 i 250 dolara dnevno.

I tu nije kraj lijepim pričama iz Butana – naime, dio novca koji u kasu pristiže od turizma, vlada Butana ulaže u zdravstvenu njegu, besplatno školstvo i izgradnju infrastrukture.

Foto: newmarketholidays.co.uk

Ali, ovdje nije kraj ni sretnim pričama iz Butana. Koliko je rast nacionalne sreće važan za ovu zemlju, pokazuje i podatak da je PRAVO NA SREĆU uspisano u Član 9 njihovog Ustava, a tokom svakog popisa stanovništva, jedno od postavljenih pitanja je: “Jeste li sretni?”.

Podaci iz popisa 2015, godine, govore da je 35 posto stanovništva “izrazito sretno”,  njih 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto njihovih sunarodnjaka ne dijeli iste emocije.

Butan je jedinstvena zemlja u svijetu i po tome što jedina ima Ministarstvo sreće. Mogli bi  ponešto naučiti od njih, zar ne?!, pita se LOLA.

 

 

(drukciji.ba)