Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) obilježava Svjetski dan uha i sluha kampanjom podizanja svijesti o važnosti očuvanja sluha besplatnim pregledom sluha audiometrom, u osnovnim školama za učenike viših razreda i nastavno i drugo osoblje škole po slobodnom izboru.

– Vremenski period trajanja pregleda u jednoj školi je dva sata, uz dogovor sa osobljem škole. Ta aktivnost trajat će kontinuirano tokom ovog polugodišta. Dosad je tom aktivnošću obuhvaćeno više od dvadeset škola i više od 300 osoba, učenika i nastavnika – navodi se.

U periodu od 2013./14. do 2017./18. školske godine ukupno je pregledano 15.205 djece, a na dalju dijagnostičku obradu upućeno je njih 387 (2,54 posto).

Stručnjaci poručuju da gubitak sluha nema veze s nedostatkom inteligencije, ali može imati negativan utjecaj na djetetov razvoj i učenje, posebno pri polasku djeteta u školu. Naglašavaju da izlaganje buci može uzrokovati prolazni ili trajni gubitak sluha.

U slučaju infekcije uha, bola u uhu ili ako se primijeti slabiji sluh stručnjaci preporučuju odlazak ljekaru. Preporučuju i da se izbjegava izlaganje zvuku jačem od 85 decibela. Ako se to ipak mora, važno je svakih 15 minuta napraviti pauzu u tišini.

Među savjetima je i onaj koji se odnosi na slušanje muzike putem slušalica i preporuka da zvuk ne bude 60 posto jači od maksimalne glasnoće zvuka. Savjetuju i izbjegavanje stajanja blizu zvučnika ili pojačivača zvuka.

Svjetski dan uha i sluha obilježava se 3. mart, a po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije četiri od 1.000 beba rađa se s oštećenjem sluha. Također, svaki deseti čovjek u svjetskoj populaciji pati od nekog poremećaja sluha.

 

(fena)