Iako već dugo nije na sceni, jedna od najvećih rock zvijezda bivše Jugoslavije svojim pjesmama još uvijek plijeni pažnju.

Branimir Johnny Štulić ne bi bio tako veliki pjesnik da nije imao muze koje su ga inspirirale za neke od najvećih hitova kultne grupe “Azra”.

Ko su, zapravo, žene i muškarci o kojima je on pjevao, a čija imena i mi danas spominjemo kada pjevušimo njegove pjesme? Štulića mnogi opisuju kao najvećeg rock poetu ovih prostora ikada…

Gracija

Jedno od najpoznatijih ženskih imena u pjesmama Johnnyja Štulića svakako je Gracija. U knjizi “Fantom slobode” Hrvoja Horvata otkriveno je da je Gracija Pedić bila djevojka u koju se Štulić zaljubio za vrijeme ljetovanja na otoku Silbi, gdje je često boravio. Ubrzo nakon susreta s fatalnom Gracijom, Štulić je ostavio tadašnju djevojku Branku Bakarić i Graciji posvetio jednu od svojih najvećih pjesama.

“Sjećam se tog ljetovanja na Silbi, a sjećam se i Gracije. Štulić je te večeri samo došao do mene i počeo svirati jednu strašnu, strašnu stvar. Za jedan dan napravio je dvije pjesme koje su se kasnije našle na albumu “Sunčana strana ulice””, rekao je scenograf Dalibor Laginja, u dokumentarnom filmu “Kad Miki kaže da se boji”.

Marina

U knjizi “Fantom slobode” stoji da je Marina, kojoj je Štulić posvetio istoimenu pjesmu, bila studentica historije umjetnosti iz Istre. Danas se navodno bavi lončarstvom. Nije se pojavila ni u filmu niti je svjedočila autorima knjiga o Azri i Štuliću.

Suzy F

Suzy F još jedna je Štulićeva ljubav sa Silbe. U to doba, Silba je bila “savršeno okruženje za duhovni razvoj mladeži”. Kamp u kojem su ljetovali bio je odsječen od svijeta, a po hranu i vodu su morali u susjedno selo. Silba je bila atraktivna i njihovim vršnjacima iz svih dijelova Evrope, pa se tamo jednog ljeta pojavila i Austrijanka Suzy F.

Mirna

Mirna Crnobori glavna je junakinja pjesme “Slučajan susret”, što je i sama potvrdila u filmu “Kad Miki kaže da se boji”, 2005. godine.

– Johnny je bio jedna vrlo pozitivna figura, blag čovjek, osjetljiv i u kontaktu s ljudima vrlo oprezan. Nije figurirao kao važna faca u početku, bio je neobična ptica u jatu, čudan čovjek. Bili smo komšije, prozor do prozora, i te su pjesme moje, iako se nikad potpuno nisam osjetila njegovim prijateljem- rekla je Mirna koja danas također živi u Holandiji.

Branka Bakarić

Jedan od najvećih Azrinih hitova “Odlazak u noć” opisuje Štulićevu avanturu, kasnije i vezu, s Brankom Bakarić.

– Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gdje sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s tuluma organizirala neki izlet i tamo sam se ja približila Johnnyju i uspjela ga nagovoriti da se ponovno nađe sa mnom. On je dolazio iz svog dijela grada pješice, ja iz svog autom i kada bismo se sastali, odlazili bismo zajedno, u noć- rekla je Bakarić koja se također pojavila u spomenutom dokumentarcu.

Vesna i Vlatka Pirš

“Dignem glavu, a tamo Maja Prišt”, stih je iz pjesme “Lijepe žene prolaze kroz grad” koju je Štulić napisao Vlatki Pirš koju je preimenovao u Maju Prišt “jer ga nije doživljavala”. Postoji i neobjavljena pjesma “Jesi li sreo djevojku slatku kao V.P.?”, također napisana Vlatki, kad je Štulić bio malo bolje raspoložen.

Snježana Banović

Snježana Banović je glavna junakinja Štulićevih stihova. Njoj su posvećene neke od najljepših Azrinih pjesama, kao što su “Život običnog tempa”, “Jesi li sama večeras”, “Volim te kad pričaš” i “Usne vrele višnje”.
Za radio Totalni FM Split, Snježana je prošle godine progovorila o životu sa Štulićem i priznala da još uvijek čuva uokviren rukopis pjesme “Volim te kad pričaš” i da je to sve što je od njih dvoje ostalo.
“Jedna pjesma, koju sam ja kasnije čula, krajem osamdesetih, kada više nismo bili u dobrim odnosima je prepjev “Are you lonesome tonight”, odnosno “Jesi li sama večeras” tačan je opis nekoliko događaja iz našeg zajedničkog života. Ta pjesma mi je možda i najdraža.”

Čera

“Večeras sam s Čerom bio, u Kavkazu uz pljuge i pivo”; stih iz pjesme “Pametni i knjiški ljudi”, govori o Velimiru Čeriću – Čeri, danas javnom zapisničaru koji je u doba druženja s Johnnyjem u Kavkazu “jedini imao love, dok su ostali žicali za pivo”.
– U jednom trenutku sam mu rekao da osnivam bend, ne znam zašto… Možda iz fore, možda sam to i htio napraviti, ali nisam nikada realizirao- rekao je Čera.

Tko to tamo peva?

Dio fanova Johnnyja Štulića voli misliti da je pjesma “Ko to tamo pjeva”, u kojoj se Štulić obračunava s neimenovanom političkom figurom napisana Josipu Brozu Titu.

“Blindirani brodovi vozili te na četiri strane, zbilja si bio dosljedan i velikodušan rođače, raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija” doista daje naslutiti da se Štulić zaista obraća Titu, pogotovo jer se na koncertima provlačila i verzija “Zbilja si bio dosljedan i nesvrstan, rođače”.

Ko je Miki?

Miki, najpoznatiji junak Štulićevih pjesama čije se ime spominje u tri pjesme (Kad Miki kaže da se boji, Marina i Poljubi me), zapravo nije stvarna osoba. Neli Mindoljević, Štulićeva prijateljica iz mladosti kaže da je Miki zapravo mali građanin, obični čovjek u čiju se kožu Štulić povremeno “stavljao“.

“Kupališna sezona počinje, idite na more, okeane, i čuvajte se ajkula, motrite na ljude – ovo su nesigurna vremena, Miki ostani kod kuće”, piše Index.