Remek-djelo iz Nigerije, slika “Tutu”, slučajno pronađena poslije 40 godina u jednom stanu u Londonu, prodata je na aukciji za više od milion funti.

Slika Bena Envonvua iz 1974. godine, na kojoj je oslikao princezu Adetutu Ademiluji, poznatu kao Tutu, postala je simbol pomirenja poslije konflikta u Bijafri, otcjepljenom dijelu Nigerije od 1967 do 1970. godine, navodi BBC.

Slika, za koju se očekivalo da dostigne vrijednost od 300.000 funti, prodata je za 1.205.000 funti.

Pisac Ben Okri smatra da je otkriće tog dijela, koje se više od 40 godina vodilo kao nestalo, “najznačajnije u savremenoj afričkoj umjetnosti u poslednjih 50 godina”.

Sliku je otkrio direktor aukcijske kuće Bonams za modernu afričku umjetnost Žil Pepjat kada je pozvan da procijeni umjetnička djela u jednom “skromnom stanu u sjevernom Londonu”.

Pepjat je rekao da je redovno dobijao pozive da pogleda verzije slike “Tutu” koje su bile kopije.

Nije poznato kako je komad dospio u London, a vlasnici su zahtjevali anonimnost.

Envonvu, koji se smatra ocem nigerijskog modernizma, naslikao je tri verzije slike “Tutu”, a do nedavno su se sve tri vodile kao nestale.

Primerak otkriven u Londonu je druga verzija, navodi Gardijan. Prva slika, iz 1973. godine, ukradena je 1994. godine. Ne zna se gdje je ona danas, a isti slučaj je i sa trećom verzijom.

 

 

(N1)