piše: Marko Čuljak

Obilježavanje dana kada je HDZ BIH osnovan u Jajcu je ponovno poslužilo predsjedniku stranke i predsjedniku HNS-a kao i predsjedavajućem predsjedništva BiH da iskaže moć koju ima njegova stranka. Tu moć uspjela je pokazati čak i u Jajcu, konačno, zahvaljujući jedinstvu hrvatskog biračkog tijela, prenosi Dnevno.ba.

No Čović je spomenuo i 40 tisuća članova koje ima HDZ BIH. Nećemo tražiti podatke od tajnika stranke, nećemo ih provjeravati, recimo da vjerujemo. Definitivno je ta brojka fascinantna, posebno ako znamo koliki je broj Hrvata u BiH. Katolička crkva je tijekom blagoslova kuća pobrojala katolike u BiH u četiri biskupije a oni zasigurno čine i približan broj Hrvata. Vjerojatno je Hrvata nešto više jer ima ih i koji su ateisti a nijedan Bošnjak i Srbin se sigurno neće izjasniti katolikom. Ako ima takav, javite.

Uglavnom podaci govore o katastrofičnom padu katolika pa je u samo godinu dana katolika manje za skoro 14 tisuća. Treba spomenuti da nije razlika nastala samo na osnovi manje krštenih odnosno rođenih nego umrlih. Na spisku nema ni dijela onih koji su otišli. Odselili. Emigrirali. Ali, na spisku su brojni i ostali a mnogi su u međuvremenu otišli na rad u inozemstvo.

Jedne roditelji ili oni koji su davali podatke svećenicima nisu htjeli prešutjeti, ponašali su se kao da su kod kuće. A zapravo tek dođu na odmor, nisu se odjavili jer se nisu još odrekli BiH državljanstva i slično.

Stoga bi bilo zanimljivo usporediti sve ove brojke i sa drugim brojkama. Recimo, koliko ima katolika sa članskom iskaznicom HDZ-a BIH. Prema Čovićevih 40 tisuća stranačkih članova, oko deset posto katolika su članovi HDZ-a BIH. Sada bi počeli pitati određena pitanja.

Koliko katolika sa članskom iskaznicom HDZ-a BIH živi i radi u inozemstvu jer su emigrirali zbog nemogućnosti zapošljavanja? Koliko je drugih emigranata bez članske iskaznice otišlo u usporedbi s prvima? Kako vas nije stid uopće se hvaliti tim brojkama članova? Ima li ijedan stanovnik ove države, koji nije član HDZ-a BIH a jest i katolik i Hrvat, da je dobio posao prema liniji manjeg otpora i vezama unutar stranke, bez obzira na sposobnosti i ljudskost drugih mu konkurenata? Saznaju li takvi ikako za ikakav natječaj?

Jeste HDZ BIH jaka stranka i u pravu je Dragan Čović. Brojka članova daje određenu snagu, broj jedan je to stranka sa skoro polovičnom, ako ne i većom, ovisi u kojim sredinama, potporom Hrvata na izborima. Ali koliko Hrvata uopće i ne iziđe na izbore jer su ili prevareni ili razočarani onim što vide na terenu? E, takvih je više od pola. Stoga članovi HDZ-a ne mogu tvoriti jedini reprezentatvini uzorak, čak niti ogledni.

 

 

(dnevno.ba)