Izložba portreta žrtava rata i heroja mira “Lično” autora Velije Hasanbegovića bit će otvorena u ponedjeljak, 26. februara/veljače u Domu kulture Jajce s početkom u 12 sati.

Ukupno 20 portreta dimenzija 1,2 sa 1,4m, u crno-bijeloj tehnici bit će izloženo, a uz portrete će biti postavljene i kratke lične poruke, koje će ukazati na činjenicu da su nam neophodni praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost, te da mir nema alternativu.

Svih 20 heroja mira su, inače, zagovarači za pomirenje i izgradnju trajnog i stabilnog mira u BiH, a kroz svoja javna govorenja, odnosno lična svjedočenja o torturama, patnjama i nevoljama kroz koje su prošli tokom rata u našoj zemlji.

Lična svjedočenja, dosad su, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost organizovana u više od 40 opština i gradova u BiH, a prisustvovalo im je na hiljade stanovnika lokalnih zajednica.

Izložba “Lično” podržana je kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

 

 

(Jajce Online)