Jedna od najpoznatijih plaža na Tajlandu, koju je davno proslavio film “Žal” s Leonardom DiCaprijem, zatvara se za posjetitelje.

Ko god posjeti Tajland, obavezno ode i na prelijepu pješčanu plažu u zaljevu Maya na otoku Koh Phi Phi Leh, ali neko vrijeme turisti ipak neće moći uživati u njenoj ljepoti.

Plaža će se za posjetitelje zatvoriti od juna do septembra ove godine, kada je u Tajlandu najslabija turistička sezona. Zahvaljujući već spomenutom filmu koji je izašao 2000., ali i četiri godine ranije napisanoj knjizi, mnogi mladi iz cijelog svijeta plažu su neprestano pohodili, pa je pretrpjela određena oštećenja.

Kako ju je u prosjeku svakodnevno posjećivalo pet hiljada ljudi, došlo je do oštećenja koraljnih grebena, pa su lokalne vlasti primorane poduzeti drastične mjere koje uključuju zatvaranje zaljeva Maya, navode mediji.

Morski ekolog Thon Thamrongnawasawat izjavio je kako je gotovo 80 posto koraljnih grebena u zemlji već uništeno, a glavni su krivci za to plastične boce, ali i brodovi koji prave štetu.

Zbog svega toga, zadnjih nekoliko godina Tajland se uključio u akcije čišćenja i očuvanja mora, pa je tako prošle godine postao prva azijska zemlja koja se uključila u globalnu inicijativu čišćenja okeana, a ujedno je i zabranila pušenje na mnogim plažama.

 

 

(Faktor.ba)