Legendarni Panonski Mornar priredio spektakl publici u Skenderiji

Legendarni Đorđe Balašević sarajevskoj publici je u prepunoj dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji priredio koncert za pamćenje.

Koncert je otvorio pjesmom “Baronov bal”, a tokom njenog izvođenja pozdravio je publiku uz riječi: “Dobro večer, Sarajevo”.

– Vratili smo se u ovu dvoranu gdje je sve i počelo. Htio sam da vidim šta se desilo za ovih 20 godina otkako smo se zadnji put vidjeli u ovoj dvorani, koja je u međuvremenu ponijela ime čovjeka kojeg sam znao i puno volio. Nije svejedno. Htio sam da dođemo na ovo mjesto, s velikim strahom od toga šta se promijenilo. Postoji samo jedna gora stvar, a to je da se ništa nije promijenilo – kazao je u svom obraćanju publici nakon prve pjesme Balašević.

Između ostalih, pjevao je dobro poznate hitove “Boža zvani Pub”, “Jednom su sadili lipu”, “Mirka”, “Neki novi klinci”, “Marina”, a pjesmu “Olivera” posvetio je svojoj supruzi.

– Ovo je pjesma za djevojku za koju ne mogu reći da je bila moja prva ljubav, ali sigurno je posljednja – kazao je Balašević neposredno prije izvođenja pjesme “Olivera”.

Spektakularan koncert okončao je pjesmom “Odlazi cirkus”, uputivši publici pozdrave riječima: “Laku noć, dame i gospodo, laku noć, Sarajevo”.

Publika je sve vrijeme pjevala uglas s Balašem i plesala uz pjesme, a skoro svaka od njih ispraćena je gromoglasnim aplauzima i ovacijama.

Večerašnjim koncertom Panonski Mornar obilježio je 20. godišnjicu od prvog poslijeratnog nastupa u bh. prijestonici 1998. godine.

Kao što smo to i navikli od Balaševića, i ovaj koncert potrajao je blizu četiri sata.

 (avaz)