Njemačka ProCredit grupacija, koja je veoma aktivna u Jugoistočnoj Evropi, planira iskoristiti nedavno povećanje kapitala da finansira ekonomski rast na tržištima gdje posluje, uključujući BiH.

ProCredit Holding je prikupio 61 milion eura ranije ovog mjeseca izdajući 5,35 miliona novih dionica po cijeni od 11,4 eura na berzi u Frankfurtu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzela je 40 posto novih dionica koje predstavljaju 3,6 posto kapitala ProCredit Holdinga.

U Jugoistočnoj Evropi, ProCredit djeluje u Albaniji, BiH, Bugarskoj, Kosovu, Makedoniji, Rumuniji, Moldaviji i Srbiji. ProCredit Bank Bugarska ima odjel u grčkom Solunu.

Grupa se sastoji od komercijalnih banaka sa snažnim akcentom na finansiranje malih i srednjih preduzeća.

– Povećali smo kapital s jasnom namjerom da budemo u mogućnosti nastaviti s kursem koji smo odabrali, a to je da pospješujemo rast u zemljama u kojima djelujemo. Pod time mislim na ekonomski rast koji u obzir uzima i ekološki i socijalni aspekat, rekao je Borislav Kostadinov, član upravnog odbora ProCredit General Parntera, upravljačkog tijela ProCredit Holdinga, za SeeNews.

U septembru 2017. oko 70 posto kreditnog portfolija ProCredit Bank dolazilo je iz Jugoistočne Evrope.

– Vjerujemo da, osim što je povećanje kapitala važan događaj za nas kao kompaniju, to također šalje važan signal o perspektivi privrednog rasta poduzetnika u zemljama u kojim radimo. To, ujedno, potvrđuje povjerenje u naš odgovoran pristup bankarskom sektoru malog i srednjeg poduzetništva, koji je cijenjen i na tržištu kapitala, dodao je Kostadinov, prenosi BiznisInfo.