Uskoro izgradnja zajedničkog spomenika Denisu, Editi i Selmi

U parku ispred Tehničke škole početkom naredne godine trebalo bi biti izgrađeno spomen obilježje Denisu Mrnjavcu, Editi Malkoč i Selmi Agić.

O izgradnji spomen obilježja tragično stradalim Denisu Mrnjavcu, Editi Malkoč i Selmi Agić ali i ostalim žrtvama nasilja u Sarajevu razgovarali su danas predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, predsjednik Udruženja mladih “Denis Mrnjavac” Vedran Ljevarević, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i savjetnik načelnika Općine Centar Osmo Babić, navodi se u saopštenju press službe Kantona Sarajevo.

Kako je najavljeno, Kanton Sarajevo, Grad i Općina Centar pokrenut će sve neophodne aktivnosti u cilju što skorijeg početka njegove izgradnje koja bi trebala biti okončana početkom naredne godine.

Spomen obilježje gradit će se u parku ispred Tehničke škole, stoji u saopštenju.

Kako je istakao Ljevarević, Udruženje je imalo nekoliko inicijativa za izgradnju spomenika Mrnjavcu na različitim lokacijama u gradu ali je, nakon tragičnog stradanja studentica Edite Malkoč i Selme Agić krajem 2016. godine, dat prijedlog da se gradi zajedničko spomen obilježlje ispred Tehničke škole u čijoj su blizini nasilno prekinuti životi ovo troje mladih ljudi.

“Dobili smo saglasnost za gradnju zajedničkog spomenika i od Selminih i Editinih roditelja. Spomenik će se graditi u znak sjećanja na izgubljenu mladost u našem gradu i kao opomena da se takva zlodjela više nikada ne ponove, ali ni slučajevi slični onome u kojem je tragično preminuo dječak Mahir Rakovac”, naglasio je Ljevarević.

Zamjenik gradonačelnika Trivić zahvalio je predsjedateljici Babić na inicijativi i organizaciji ovog sastanka, te naglasio da je riječ o vrlo važnom projektu za ovaj grad kao i da ga treba što prije implementirati.

“Grad će učestvovati u sufinansiranju projekta zajedno sa Kantonom i Općinom. Također će provesti proceduru na Gradskom vijeću koje donosi konačnu odluku o pristupanju izgradnji. Učinit ćemo sve da do toga dođe što prije”, naglasio je ovom prilikom Trivić.

 

 

(N1)