Jajčanin Ilija Jukanović ima poseban dar za matematiku. U roku od dvije minute napamet može da pomnoži deset, petnaest pa čak i dvadeset cifri s nekim brojem, a rezultat je uvijek tačan.
Zbog njegovog dara, u gradu su ga prozvali fenomenom.

-U nižim razredima osnovne škole spoznao sam da imam ovaj dar. Dok su sva djeca morala učiti tablicu množenje, učitelj je mene oslobodio, jer mi je matematika, jednostavno, uvijek išla sama od sebe – govori Jukanović.

I najteži matematički problemi njemu su uvijek bili jednostavni.

-U školi smo jednom imali zadatak da izračunamo koliko jedna godina ima sekundi. Ja sam to izračunao u jednom dahu, gledajući samo na tablu. Moji školski drugovi ostali su zaprepašteni – prisjeća se Jukanović.

Ljudi ga često zaustavljaju na ulici i postavljaju mu svakakve zadatke.

-Mnogi u Jajcu znaju za moj dar, ali uvijek me iznova provjeravaju. Često me znaju i na ulici zaustaviti da im riješim napamet matematički problem – govori on.

Za opkladu, kaže, može da sračuna čak i do dvadeset cifri.

-Bilo ko može mi napisati dvadesetak cifri da pomnožim s jednim brojem, moj rezultat će uvijek biti tačan, a to se može provjeriti i na digitronu, ako uopće može da prikazati toliku brojku.- navodi Jukanović.

Fenomen iz Jajca

Publié par JAJCE ONLINE sur dimanche 25 octobre 2015

 

Teško živi

Živi jako skromno u jajačkom naselju Rika.

-Nemam nikakvih primanja. Uglavnom preživljavam kako znam. Ponekad uradim nekome nešto i tako zaradim sebi koju marku – govori nam Jukanović.

Jedno vrijeme je radio pri Oružanim snagama BiH.

-Nakon što sam zaključio bolovanje i vratio sam se na posao, oni tvrdili da nisam, ali evidencija drugačije govori u kojoj sam bio uredno zaveden – ističe Jukanović.

Godinama se vodi sudski proces vezano za njegov status.

-Trenutno se spor vodi na Ustavnom sudu, iako sam dobio sve presudu proces se poništio. Uredno posjedujem sve papire, a resorno Ministarstvo mi je ponudilo dvije krave da odustanem od svega – govori nam Ilija Jukanović za kraj našeg razgovora.

 

 

(avaz)