“Kamenovanje Svetog Stefana ili religija bez Boga” – predavanje uvaženog bosanskog franjevca i slobodnog mislioca Fra Drage Bojića održano u Muzičkom paviljonu Staklenac u Parku Petar Kočić u Banjoj Luci, u subotu 3. februara 2018. godine.

Predavanje organizovano u okviru Škole kritičkog mišljenja iz Mostara.
Tema je gorući problem bosanskohercegovačkog i svih postjugoslovenskih društava, odnosno nacionalističke zloupotrebe ili pak nacionalističke zablude religije, religijskih organizacija i vjerskih osjećanja.

Kako postaviti i živjeti religijsko i vjersko u odnosu na sekularno? Kako postaviti i podvući razliku između države (partije, javnog) i crkve? Kako živjeti religijsko i vjersko a da ono ne postane nacionalističko oruđe u porobljavanju pojedinaca i društva?

Da li je danas moguće kritički propitivati dominantne religije i religijsko-nacionalne ideologije u BiH? Educirati za kritičko mišljenje podrazumijeva osvještavanje pojedinca za logičko-kritičko propitivanje ambijenta u kome živi i radi, odnosno, propitivanje i relativizaciju važećih uzora i idejno nametnutih standarda za koje važi da su “bogomdani”, i samim tim nedodirljivi

Organizatori: Centar za kritičko mišljenje iz Mostara (Tačno.net), neformalna asocijacija ALKa (Antifašistički Lijevoliberalni Krug) iz Banjaluke, Forum ZFD u BiH i Impulsportal.net iz Banjaluke.