Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 4. februara, u cilju promocije aktivnosti koje se provode kako bi se smanjilo globalno opterećenje bolešću kao što je rak. Poseban naglasak stavlja se na teme kao što su prevencija raka i podizanje kvalitete života pacijenata oboljelih od raka.

Udruženje građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Nada” Jajce u srijedu. 7. februara prodajom mimoza ispred Doma kulture Jajce obilježit će mjesec borbe protiv karcinoma.

Prevenciji i ranom otkrivanju raka, dodaje, značajno mogu pridonijeti nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i raka vrata maternice, koji se u BiH provode.

Rak predstavlja golemi teret za društvo, pojava raka povećava se s dobi i kod muškaraca i žena, a najčešći čimbenici rizika su pušenje, prekomjerna težina, tjelesna neaktivnost i pretilost, te infekcije.

Svake godine kod više od 14 milijuna ljudi dijagnosticira se rak, a 8,2 milijuna umire od ove bolesti. Najčešći uzroci smrti iz ove skupine bolesti u svijetu su karcinomi pluća, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke.

Oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom nastaje djelovanjem pet vodećih faktora rizika ponašanja i prehrane.

 

 

(Jajce Online)