Jajčanka Esma Žuna-Zjajo oduvijek se željela baviti proizvodnjom hrane pa je zbog toga i odabrala smjer tehnologija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

U julu 2017. godine pokrenula je domaću radinost „Naturgeist“ koja se bavi proizvodnjom tjestenine obogaćenom začinskim biljem i sušenim gljivama, uz korištenje tradicionalne recepture.

-Do sada sam radila nekoliko poslova u struci u privatnom sektoru, predavala sam poljoprivredne predmete u školi, ali sam cijelo vrijeme razmišljala o sopstvenom proizvodu i vlastitom biznisu. Hobi mi je odavno proizvodnja jakih alkoholnih pića i likera, ali tek je s tjesteninom „Naturgeist” to je postalo ozbiljnije i tek sada mogu reći da sam napravila „svoj” proizvod – govori nam Esma Žuna-Zjajo.

U novembru prošle godine počela ss proizvodnjom.

– Svaki početak je težak, vjerovatno ste to čuli puno puta, ali to je istina. Dakle, još sam na početku i još je prilično teško, ali sam optimistična po tom pitanju i nadam se  da ću uspjeti pozitivno poslovati. Nailazim na mnogo problema administrativne, ekonomske i proizvodne prirode, ali svjesna sam da moram biti spremna na njih i rješavati ih u hodu – govori nam Esma.

 

Proizvodi tri vrste tjestenine i to klasičnu s jajima, zatim s koprivom i gljivama.

– Želim posebno naglasiti da se sve tjestenine rade bez aditiva i vještačkih boja, što inače nije slučaj pri proizvodnji tjestenine. Koprivu, te šumske i livadske gljive sam sama prikupljala, sušila te obrađivala. Mikrobiološku analizu proizvoda sam uradila u institutu „Genom” u Travniku i zadovoljila je sve parametre – ističe Žuna-Zjajo.

Povećanje distribucije

-Želim stvoriti samoodrživ mali biznis, proširiti asortiman proizvoda na još dvije ili tri različite vrste, te eventualno u narednih godinu dana, ako se za tim ukaže potreba, zaposliti još jednu osobu – kaže Esma Žuna-Zjajo.

 

 

(avaz/foto: I.Ganibegović)