Proteklih je dana zabilježen veliki povratak ljudi iz Njemačke i drugih zemalja. Naime, mnogi su se odlučili za povratak svojim kućama nakon što je Vlada Federacije BiH na prijedlog Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BIHdonijela i usvojila niz odluka koje će stupiti na snagu 1. veljače ove godine.

Agencija Puls je objavila podatak da je od početka ove godine znatno povećan broj uposlenih. Prema podacima Službe za zapošljavanje Federacije BiH novozaposlenih je negdje oko 31%. Profesor Ibro Suljagić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kazao je da taj broj ne odgovara stvarnom broju novozaposlenih već da je to plod novoga zakona koji je stupio na snagu prije nekoliko dana.

Naime, mnogi su privatnici prijavili svoje radnike i počeli plaćati doprinose pa se zbog toga čine da je povećan broj novozaposlenih. Prema njegovim riječima negdje oko 18% je novozaposlenih, uglavnom se radi o pripravnicima, volonterima i popunjavanju slobodnih radnih mjesta.

Da država ide dobrim putem pokazuje i odluka o poticajima u poljoprivredi, privredi i privatnom sektoru. Vlada je donijela niz odluka koja definitivno ide na ruku ljudima koji žele započeti vlastiti posao. Organizirat će se niz edukacijskih seminara gdje će budući privrednici i korisnici poticaja dobiti savjete što je najbolje proizvoditi i kako najbolje to uraditi.

U narednom periodu planira se otvaranje novih radnih mjesta, a prema riječima ministra Razvoja i ekonomije potpisani su sporazumi sa stranim investitorima koji će do sredine ove godine početi s proizvodnjom i izvozom.

Radi se negdje od oko 70 000 novih radnih mjesta. U prilog ide i činjenica da do kraja 2020. godine treba biti završen autoput kroz cijelu BiH. Gotovo svi izvođači radova su domaće firme. Trenutno na izgradnji autoputa radi nešto više od 15 000 ljudi.

Jedna od izmjene i dopune zakona je i Zakon o plaćama. Najniža plaća u privatnom sektoru iznosit će 879,55 KM, dok će u državnom sektoru ona biti 986,65 KM. Najniža plaća profesora, učitelja i nastavnika bit će od 1345,32 do 1896,32 KM. Najniža plaća liječnika kretat će se od 1900,00 do 2689,98 KM.

Da država zna što radi pokazuje i odluka o smanjenju državne administracije za 60%. Time će država uštedjeti milijarde KM godišnje, a taj novac će se uložiti u razvoj i privredu. Ukinute su mnoge Državne agencije, smanjena su primanja i ukinute subvencije.

Od 1. veljače stupa i novi Zakon o porodiljama i dječjem doplatku. Tako će žene za svako rođeno dijete dobivati od svoje općine 1000 KM. Dječji doplatak će se primati do navršene 18. godine, a iznosit će 200,00 KM. Ta sredstva će biti financirana dijelom iz fonda Europske unije.

Lijepe vijesti dolaze i iz Federalnog ministarstva obrazovanja. Naime, planira se do sredine ove godine napraviti neki red glede obrazovnih institucija. Tako će prednost prilikom zapošljavanja imati oni koji su fakultet završili u državnoj ustanovi, odnosno državnom fakultetu, koji ostvaruju 300 i više ETC bodova, odnosno oni koji su završili proces obrazovanja (3+2/4+1).

Prilikom zapošljavanja gledat će se vrijeme provedeno na birou, radno iskustvo i prosjek ocjena. Ovim se želi spriječiti moguće malverzacije prilikom zapošljavanja. Novo je i uvođenje radnih kartica, tako da će se znati kada je radnik došao i kada odlazi s posla. Radni dan trajat će osam sati, sve preko toga će biti dodatno plaćeno ili će biti iskorišteno na godišnji odmor radnika.

Sve je ovo plod i rad stranih predstavnika koji su uspjeli nagovoriti tri člana predsjedništva na zajednički dogovor i rad. Nevjerojatan je podatak da se sve ovo dogodilo za manje od tri mjeseca, dakle, za 25 godina nije urađeno kao što je u ova tri mjeseca. Za svaku pohvalu. Zbog svega ovoga mnogi su se odlučili za povratak jer kažu da je svakako bolje živjeti na svome i da se sasvim lijepo može živjeti od vlastitoga rada jer su plaće pristojnije.

Autor ovoga članka se ispričava ne netočnim informacijama, naravno, ovo je jedna vizija savršenoga društva i funkcionalne države.

 

NAPOMENA: Tekst je satiričnoga karaktera