Bosna i Hercegovina uvrštena je među top deset zemalja svijeta prema britanskom časopisu “The Guardian”.

Ova lista je za sve one koji žele doživjeti avanturistički turizam. Svim ljubiteljima adrenalina preporučuje rafting na prelijepim rijekama u BiH.

Autor teksta ističe kako je Bosna znatno podcijenjena zemlja jer je zapravo riznica arhitektonske i prirodne ljepote.

“Tu možete pronaći avanturu. Na obnovljenom Starom mostu u Mostaru posjetioci mogu skakati sa 20 metara visine u Neretvu. Ovu predivnu rijeku možete doživjeti kroz rafting koji ide kroz stjenoviti kanjon. Rafting smo počeli iz Konjica koji je 75 minuta vožnje udaljen od Sarajeva i Mostara. Dobijete svu potrebnu opremu i slijedi šest sati ispunjenih adrenalinom. Vidjet ćete spektakularne vodopade, prirodne izvore, možete roniti pod stijenama i plivati u brzacima. Staza je dostupna većini, od iskusnih raftera do početnika. Bilo je veoma uzbudljivo”, napisao je autor teksta.

Na prvom mjestu je Novi Zeland s planinskim biciklizmom, na drugom je velški Pembrokšajr s vožnjom kajaka, dok je na trećem mjestu Bolivija u kojoj se preporučuje vožnja bicikla kroz džunglu.

Na listi su i Indonezija (penjanje na vulkan), Norveška (trčanje i krstarenje), Vijetnam (kanjoning), Džersi (plivanje), Indija (putovanje Himalajima) i ponovo Norveška (pješačenje Trolltungom).

 

(Avaz.ba)