Koristimo priliku da iskažemo svoje zadovoljstvo sto je Medžlis islamske zajednice Jajce prva institucija u Jajcu koja je institucionalno podržala učenike protiv segregacije i diskriminacije u osnovnim, i posebno segregacije i diskriminacije u srednjim školama u Jajcu, i tražila jednakopravnost u obrazovanju.

Rijaset IZ u BiH, tj. reisu-l-ulema je dao direktnu podršku da se zaustavi segregacija. direktor Uprave Rijaseta Razim Čolić bio je direktno uključen u proces. Kao rezultat tog procesa, uz podršku premijera SBK, muftije Muftijstva Travnik, OSCE-a i općine Jajce, hvala Bogu, je zaustavljena segregacije učenika, tj. nije osnovana treća škola, i kao rezultat toga je veća jednakopravnost učenika u srednjim školama kroz uvođenje historije i geografije u srednje škole.

Zahvalni smo svima! Međutim, borba za jednakopravnost i kvalitetnije obrazovanje još nije završena. Medžlis Jajce daje punu podršku učenicima u njihovoj borbi i želi dobar uspjeh u nastavku učenja u drugom polugodištu i da stečeno znanje usavršavaju i dokazuju u Bosni i Hercegovini. Njihovo mjesto je ovdje, pravo na dostojanstven posao poslije školovanja treba da im omoguće ljudi koji su dobili povjerenje naroda i njih.

Profesorima poručujemo da budu svjesni da su im djeca data kao emanet. Neka posvete pažnju njima, pomognu im u njihovom odgoju i nauče ih da vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Jajce.