Facebook smanjuje vidljivost medija i brendova

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg najavio je krupne promjene u načinu funkcionisanja ove društvene mreže koje će se negativno odraziti na sve koji koriste Facebook u poslovne svrhe, poput medija i oglašivača.

Promjene su najavljene, navodno, radi dobrobiti čitalaca, ali zapravo iza njih vjerovatno stoji želja da se zaradi još više novca.

Facebook je u četvrtak najavio da mijenja News Feed kako bi veći prioritet dao postovima prijatelja, članova porodice ili grupe, a na štetu postova medija i oglašivača, piše CNN.

Kompanija će, generalno, povećati doseg postova koji potiču konverzaciju i interakciju a smanjiti doseg postova „koje korisnici konzumiraju pasivno, bez komentarisanja i dijeljenja“.

U svom postu na Facebooku, Zuckerberg je rekao da je istraživanje pokazalo da su za dobrobit čitalaca važnije veze s prijateljima i porodicom nego „pasivno čitanje članaka ili gledanje videa“.

– Manje ćete vidjeti sadržaj medija, kompanija i brendova, rekao je Zuckerberg.

Sa više od dva miliona korisnika širom svijeta, bilo koja promjena na Facebooku može izazvati ogromne posljedice. Ovaj potez, konkrentno, može nanijeti ogromnu štetu medijima i brendovima koji se oslanjaju na Facebooku radi distribucije i promocije svog sadržaja.

Iz Facebooka kažu da će nastaviti „cijeniti sadržaj izdavača“. No, pritisak na medijima će biti da kreiraju sadržaj koji će generisati konverzaciju i interakciju, ako žele da poprave svoj položaj i budu zapaženi u News Feedu.

Kako se i očekivalo, promjene se neće odnositi na plaćeni sadržaj, jer je on „poseban sistem“. Drugim riječima, ova mjera će natjerati medije i oglašivače da više plaćaju Facebooku za vidljivost svojih postova jer će njihov organski doseg biti smanjen.

 

 

 

(biznis info)