Petritsch: Politika Dodika i Čovića ne vodi nigdje

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch u ekskluzivnom razgvoru za N1 kaže kako u Briselu nikada nije bilo više ljutnje na političare u Bosni i Hercegovini. Petritsch kaže kako je vrijeme da se Bosna i Hercegovina fokusira na evropski put i da zaboravi politiku podjela koji predvode Milorad Dodik i Dragan Čović.

“Pokazalo se na slučaju Rusije da nema para koje leže okolo za Republiku Srpsku. Dodik je prije više od dvije godine trijumfalno objavio kako će od Moskve dobiti 500 miliona dolara. Šta je došlo? Ništa! Niti jedna jedina rublja nije došla! To je kako radi stvarnost. Većina ekonomske razmjene Republike Srpske se odvija sa Evropom, a ne sa Rusijom. Kada je u pitanju Turska, tu imamo malo drugačiji problem. Oni imaju toliko unutrašnjih problema da bi se vi trebali okrenuti Evropskoj Uniji i članicama Unije. Posebno tu mislim na to zato što Bugarska trenutno predsjedava Evropskom Unijom, nakon toga slijede Austrija I Rumunija. Zato ćete u narednom periodu fokus stvarno imati na Zapadnom Balkanu. To je ono što Bosna i Hercegovina stvarno mora iskristiti. Sva da je tako nazovem retro-politika koju provode Dodik i Čović nigdje ne vodi. U Evropi mi radimo na ujedinjenju, a u Bosni I Hercegovini se oni nadaju razjednjivanju. To je definitivno pogrešan put”, kaže Petritsch.

Iako mnogi tvrde da će samit zemalja Zapadnog Balkana u Londonu koji bi se trebao održati kasije ove godine biti prilika za Dejton 2, Petritsch smatra da nema ništa od toga. On, pak ima, zanimljivu ideju da Bosni I Hercegovini ustvari treba novi program koji bi se zvao “EU1”.

“Ono što mislim da nam treba biti cilj je EU1, ako možemo tako govoriti, moramo raditi na europeizaciji ne na nastavku produžavanja Dejtona. Mislim da trebamo završiti sa Dejtonom. Dostignuća Dejtona trebaju biti uzeta u obzir, ali moramo napraviti naredni korak koji je kako sam već rekao europeizacija. Zbog toga se nadam da će EU napraviti jasan program, I zato se nadam da će Bosna I Hercegovina biti među onim zemljama koje će dobiti signal. Ali da budem potpuno iskren, nikada nisam čuo toliko kritika na račun o pojedinim bosanskim političarima kao što ih čujem sada. Jedan od posebnih problema koje Brisel identifikuje jesu izbori koji će se održati na jesen. Zato mislim da je ovo dobra prilika da umjesto stare prakse da kada se održavaju izbori sve stane, mislim da sada treba biti napravljen jedinstven plan za budućnost i da ga trebaju predložiti političari koji gledaju u budućnost. Bosni i Hercegovini još uvijek nedostaje evropskog duha saradnje”, ističe Petritsch.

Kada je u pitanju nova strategija Evropske Unije za Zapadni Balkan te predstojeći samit u Sofiji, bivši visoki predstavnik misli kako će biti prava prilika za neke pozitivne signale.

“Ono što trenutno proživljavamo je historijska šansa koja dolazi 15 godina nakon samita u Solunu, a to je samit koji će se u maju održati u Sofiji. Pred Božić sam bio u Briselu i razgovarao sam s ljudima koji rade na pripremi nove strategije za Zapadni Balkan I mislim da je to dobar znak i signal da se Evropska Unija budi. Naravno, to se neće desiti odmah. Mislim da će s novom Evropskom komisijom koja će preuzeti mandat 2020., dvije naredne godine 2018. i 2019., su veoma važne za pripremu. Samit u Sofiji je već privukao pažnju jer spominje konkretne datume pristupanja i procesa pristupanja za Srbiju i Crnu Goru. Također se nadam da će dati jasan signal Albaniji i Makedoniji, za početak pregovora o pristupanju. Nažalost, Bosna i Hercegovina i dalje zaostaje sve više”, zaključuje Petritsch.

 

 

(N1)