Danas održana promocija publikacija Medžlisa Islamske zajednice Jajce (FOTO)

U prostorijama Osnovne škole „Berta Kučera” Jajce, u organizaciji MIZ Jajce, održana je promocija publikacija Medžlisa, a pored prof. dr. Ismeta Bušatlića, predavači su bili prof. dr. Dževada Šuško, te Zehrudin-ef. Hadžić.

U uvodnom dijelu Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam upoznao je prisutne s aktivnostima koje je Medžlis Islamske zajednice sproveo u proteklom periodu i osvrnuo se na buduće projekte.

-Osim Jajca naš Medžlis obuhvata još i dvije općine Jezero i Šipovo. U proteklom periodu napisali smo četiri knjige kao što su „Vječna pouka, Kraljevski grad po sultanima, Stotinu i jedno prisjećanje, Zločin nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, rekao je Hadžić.

Organizatori su dvije manifestacije.

-Posebno trebama naglasiti da smo organizatori dvije značajne manifestacije „Spomen njima, po(r)uka nama“ koja je nastala kao rezultat rada grupe mladih ljudi okupljenih oko sekcije Horizont pri BZK „Preporod te „Dani Esme sultanije“ koja je namijenjena za porodicu i ženu, a organizator je Asocijacija žena MIZ Jajce „Esma sultanija, istakao je Hadžić.

Na području Medžlisa Jajce egzistira ukupno 21 džemat, od toga broja 14 džemata sa stalnim imamom, 7 džemata s honorarnim imamom, te 10 džemata u kojima se obavlja mektebska pouka i ramazanski ibadet.

U svom izlaganju dr. Dževada Šuško se osvrnula na vremenski period od 600 godina od kad se baštini islam na našem području kao i uključivanje u moderne tokove globalizacije.

U Bosni je osnovana prva osnovan škola 1478. godine u Sarajevu, a u Jajcu 1540. godina.

-Još u to vrijeme postajala je škola kao institucija, nastavnici i inspektor, a prosvjetni radnici su za svoju dnevnu plaću mogli kupiti ovcu. Svake godine djeci se krojila odjeća, a dobijali su i dnevni džeparac – objasnio je Bušatlić.

Na današnoj prezentaciji u svojstvu domaćina bili su Fikret Čančar i Sakin Emušić.

 

 

(Jajce Online)