Turisti tek otkrivaju prirodne ljepote BiH

Sarajevo – Baščaršija, Prokoško jezero, Mostar, Plivska jezera (Jajce), Vodopadi Kravice, Nacionalni park Sutjeska, Jahorina, Bjelašnica, Travnik – Stari grad, Etno-selo Međugorje, Nacionalni park Una, Panonska jezera (Tuzla), Park prirode Hutovo blato, Tvrđava Gradina, Tešanj, Stari grad Blagaj – Buna, Spomenik prirode, spilja Vjetrenica, Stari grad Počitelj, Kraljeva Sutjeska – Bobovac, Park prirode Tajan – Zavidovići, Park prirode Blidinje i mogli bismo vjerovatno i popuniti tekst o bh. prirodnim ljepotama samo ih nabrajajući.

Pogled na početak teksta govori kako Bosna i Hercegovina ima pravo bogatstvo atraktivnih prirodnih resursa. Imamo i bogatstvo raznolikosti kulturno-povijesne baštine. Takoreći imamo sve preduslove da postanemo jedna od najtraženijih turističkih destinacija u regionu, ali i šire.

image
SARAJEVO I BAŠČARŠIJA SU NEZAOBILAZNO MJESTO

Rast

Turizam je naša najperspektivnija grana i jedna od rijetkih koja iz godine u godinu bilježi konstantan rast.

Konstantan je i rast broja turista koji se odlučuju da posjete naše prirodne ljepote. Tako su u Bosni i Hercegovini u septembru 2017. turisti ostvarili 141.902 posjete, što je za 12,1 posto više u odnosu na septembar 2016. godine. Turisti su ostvarili 284.731 noćenje, a u ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 25,9, dok je 74,1 posto učešće stranih turista, podaci su Agencije za statistiku BiH. Broj noćenja stranih turista viši je za 13,2 posto u odnosu na septembar 2016. godine, a u strukturi noćenja stranih turista u septembru 2017. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Poljske (7,7 posto), Turske (7,3), Italije (6,8), Srbije (6,7), Hrvatske (6,5), Njemačke (5 posto).

Statistički podaci idu u korist BiH, svake godine bilježimo sve više posjeta, imamo sve više noćenja, a da bi ti rezultati bili što bolji, turistički radnici smatraju da bi se u turizam trebalo više ulagati.

Kako su naveli, neophodna su prije svega veća ulaganja u infrastrukturu, jer bez obzira na prirodnu ljepotu koju imamo, sva ta blaga koja vrijedi i treba vidjeti potrebno je turistima obezbijediti da sigurno dođu do turističke destinacije i u njoj uživaju.

Uz razvoj infrastrukture treba više pažnje povesti i o čistoći naših prirodnih ljepota, ali i raditi na uvezivanju prirodnih ljepota u cijeloj BiH.

Federalno Ministarstvo turizma i okoliša krenulo je sa uređenjem stanja u ovoj oblasti, a što bi trebalo rezultirati većim finansijskim sredstvima za unapređenje bh. turizma.

Naime, Prijedlog zakona o turizmu, koji je u novembru 2017. usvojila Vlada FBiH, regulira tri oblasti, a to su turističke zajednice, koje se sada nazivaju turističkim organizacijama, rad turističkih agencija i rad turističkih vodiča, a ujedno djelomično je usklađen s direktivama Evropske unije te Reformskom agendom, čiji je cilj povećanje zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pojasnila je da je nakon detaljne analize donesena odluka da se Zakon o turizmu može spojiti sa Zakonom o turističkoj djelatnosti, koji regulira rad turističkih agencija i turističkih vodiča.

Ona je istakla da se ovim zakonom rasterećuje privreda jer se njime ukida turistička članarina, što znači da privatni subjekti neće više plaćati članarinu jer je to prepoznato kao parafiskalni namet, a smanjuju se i procedure registracije turističkih agencija.

– Uz konsultaciju s turističkim vodičima, odlučeno je da oni koji su do sada mogli raditi jedino kao obrtnici i imati fiskalnu kasu, od sada će moći raditi kao samostalna, pravna lica ili uposlenici agencije, što do sada nisu mogli, ili će moći ostati obrtnici. Moći će raditi vikendom, sezonski ili godišnje, naglasila je Đapo za agenciju Fena.

image
/ARHIVA OSLOBOĐENJA

Također, planirano je uvođenje elektronskog registra koji će biti u federalnom Ministarstvu okoliša i turizma i gdje će biti registar svih agencija i vodiča koji će polagati ispit općeg znanja na federalnom i posebnog znanja na nivou kantona.

Istakla je da su definirane i nove oblasti iz destinacijskog menadžmenta, tako da će se sada definirati turistička organizacija, turistički proizvod i turistički lokalitet te će Federacija, kanton ili općina moći proglasiti određeni lokalitet ili destinaciju od značaja za razvoj turizma.

– Propisani su i različiti oblici turističke ponude što do sada nije bio slučaj tako da se regulira zakonski okvir za poslovni, zdravstveni, vjerski turizam i slično. Također, svaki nivo vlasti će moći osnovati svoju organizaciju te smo ovim zakonom definirali reguliranje Federalne turističke organizacije, a kantoni i općine će moći organizirati svoje, kazala je Đapo.

Govoreći o Prijedlogu zakona o boravišnoj taksi, koji je također usvojen na Vladi FBiH, pojasnila je da se odlučilo izraditi ovaj zakon jer su to prakse iz okruženja i njime je regulirano da svaki turist, domaći ili strani koji boravi na određenom lokalitetu plaća boravišnu taksu, a definirano je i da su od plaćanja izuzeta djeca, osobe sa invaliditetom, penzioneri koji se liječe u banjama i slično.

Zakon predviđa raspodjelu takse tako da će 10 posto ići za nivo Federacije, 10 posto kantonima i 80 posto lokalnoj zajednici, jer Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija, s čijim preporukama je zakon i usklađen, predviđa da je turizam lokalna industrija i da novac ostaje tamo gdje se generira.

image
/ARHIVA OSLOBOĐENJA

Destinacije

Boravišna taksa sada iznosi dvije KM i pretpostavlja se da će tako i ostati, iako nije isključena mogućnost povećanja takse jer će Vlada svake godine u oktobru predlagati iznos boravišne takse za sljedeću godinu. Na ovaj način ubire se oko 800.000 KM.

Kao što smo rekli, Bosna i Hercegovina važi za zemlju velikih turističkih potencijala. Ove godine priznanja po tom osnovu stigla su i od časopisa National Geographic Travel, u kojem se pored Budimpešte i Zagreba, Sarajevo našlo na listi odredišta za koja ovaj najveći svjetski turistički časopis smatra da ih treba posjetiti jer nude nešto novo, uzbudljivo i neotkriveno.

Navodeći zbog čega Sarajevo zauzima sam vrh pri izboru evropskih destinacija, ističe se kako je riječ o gradu koji je mjesto preplitanja starog i novog, olimpijskog i ratnog, a istovremeno mjesto bogato kulturnim dešavanjima i mogućnostima zabave, dobre hrane i pića. Baš zbog ovog unikatnog spoja naizgled nespojivih kontrasta, Sarajevo je zauzelo sami vrh na listi evropskih destinacija koje preporučuje ovaj prestižni časopis.

– Otkrijte bezvremensku ljepotu od drevnih dvoraca do zelenih klisura BiH. Bosna i Hercegovina je antička zemlja zaboravljenih ljepota, navedeno je u opisu videozapisa koji je objavio National Geographic na svom službenom Facebook i Twitter profilu.

Preporuka jednog ovakvog časopisa našoj zemlji može donijeti samo pozitivne stvari poput povećanja broja turista, što bi trebalo pozitivno djelovati i na ekonomiju zemlje.