Svaki deseti vozač koji je skrivio nesreću bio je pijan

U 11 mjeseci 2017. godine policija u RS-u je iz saobraćaja isključila čak 13.700 vozača zbog prisustva alkohola u krvi.

Prema podacima entitetskog MUP-a, od 8.700 saobraćajnih nezgoda u ovoj godini, u 897 slučajeva kod vozača koji su je prouzrokovali utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, što znači kod skoro svakog desetog vozača.

– Ove godine je privedeno oko 1.500 osoba koje su imala više od 1,5 promila alkohola u krvi, a prošle godine više od 3.500 osoba – navedeno je u podacima Uprave policije Republike Srpske.

Stoga su i iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS upozorili da alkohol znatno smanjuje psiho-fizičku sposobnost vozača.

– Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa jednim promilom alkohola u krvi rizik od nastanka saobraćajne nezgode je sedam puta veći, a kod 1,4 promila čak 20 puta – istakli su u ovoj entitetskoj agenciji.

U ovom bh. entitetu je upravo započela i kampanja pod nazivom “Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti!” koja će trajati do kraja januara.

Poruka o opasnostima od vožnje pod dejstvom alkohola bit će prenesena u više od 20 lokalnih zajednica u RS putem specijaliziranog kombi vozila za oglašavanje, zatim bilborda, letaka, spotova i džinglova.

U Ministarstvu zdravlja RS također ističu da su analize saobraćajnih nesreća u RS pokazale da je alkohol zastupljen kod svakog desetog vozača koji je skrivio saobraćajnu nezgodu.

– Fond zdravstvenog osiguranja FZO RS pokreće inicijativu da se, izmjenom zakona, pet posto od auto premije direktno uplaćuje u ovaj fond – istakli su u resornom ministarstvu te pojasnili da bi se na taj način prikupilo oko sedam miliona maraka u FZO RS.

Jedan od posebnih problema na koji upozoravaju u Ministarstvu zdravlja RS je da su troškovi prouzrokovani saobraćajnim nezgodama, pogotovo onim najtežim, veoma veliki, a način da se naplate sredstava praktično neizvodiva.

 

 

(Faktor.ba)