Papa Franjo: Godina obilježena ratovima, lažima i nepravdom

Papa Franjo rekao je nedjelju u svojem govoru u povodu završetka godine da je 2017. bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom, pozivajući ljude da preuzmu odgovornost za svoja djela. U svom zadnjem javnom obraćanju ove godine, tokom večernje mise u bazilici sv. Petra, Papa je rekao da je čovječanstvo potratilo ovu godinu “na puno načina djelima smrti, lažima i nepravdama.”

I dok je rat najočitiji znak “apsurdnog ponosa”, kako ga je nazvao Papa, mnogi drugi grijesi uzrokovali su “ljudsku, društvenu i ekološku degradaciju”.

Premda nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tokom godine komentirao mnoge najvažnije probleme u svijetu. U aprilu je osudio “neprihvatljiv pokolj” nedužnih civila u hemijskom napadu u Siriji. Prije mjesec posjetio je Mjanmar, iz kojeg je više od 600.000 muslimana Rohindža protjerano iz svojih domova u Bangladeš.

Papa je također pokušao dati poticaj miru u Kolumbiji tokom posjeta u septembru i lobirao je kod američkog predsjednika Donalda Trumpa u maju da prizna problem klimatskih promjena. U vezi jačanja napetosti između Sjeverne Koreje i Zapada, Papa je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih arsenala.

 

 

(Fokus.ba)