Mostar obara sve rekorde posjećenosti

Mostar je postao nezaobilazna i top turistička destinacija u ovom dijelu Evrope, što pokazuju i slike koje ovih dana stižu iz suncem umivenog grada na smaragdnoj Neretvi. Veliki broj gostiju iz cijelog svijeta pristigao je u Mostar, neki su došli na jednodnevni izlet, a drugi su prešli stotine kilometara kako bi u ovom bh. dragulju proslavili Novu godinu.

 

Ponovni dolazak

Odlična posjećenost zabilježena je i u subotu. Brojni turisti, ponajviše oni iz Austrije, Njemačke i Amerike, prošetali su starogradskom jezgrom, gdje su ih vodiči upoznavali s historijom ovog prekrasnog grada. Niko nije propustio priliku da fotoaparatom ili mobitelom ovjekovječi svoju posjetu Starom mostu, a mnogi su obećali da će se vratiti.

– Prvi put sam u ovom gradu. Sve mi je nepoznato, a prelijepo. Odsjela sam u Neumu, a ovdje sam na jednodnevnom izletu. Naravno da ću ponovo doći ako budem imala priliku – kazala nam je Barbara Kašper iz Austrije.

Kašper: Sve je prelijepo

Mensud Duraković, voditelj Turističkog ureda Grada Mostar, također je izrazio zadovoljstvo posjećenošću, ističući da u svojih 20 godina rada u Turističkoj zajednici nikad nije doživio veće interesiranje za Mostar.

– Nikad nismo imali više zanimanja i upita kao u ovih nekoliko posljednjih dana. U petak smo morali raditi duže zbog stalnih poziva. Ljudi zovu iz cijelog svijeta, interesiraju se za smještaj, novogodišnju ponudu, javni prijevoz i slično. Jednostavno, ovo je nadmašilo sva naša očekivanja – kazao nam je Duraković, dodajući da je, zahvaljujući jakoj kampanji, Mostar posjećeniji nego ikad.

Duraković: Dobra kampanja

Veći prihodi

Ističe da se može samo zamisliti kakva će biti naredna ljetna turistička sezona kad je 2017. bila tako dobra.

– U porastu je bio broj dolazaka i noćenja, a mislim da su i prihodi u svakom segmentu turizma daleko veći nego 2016. godine. Jednostavno, Mostar je uletio na turističku stazu Evrope i svake naredne godine bit će sve bolje i bolje – naveo je Duraković.

Grupa turista iz Austrije oduševljena gradom

Domaći gosti najbolji 

– Po stavu grupa koje posljednjih dana dolaze, najviše je turista iz azijskih zemalja, a meni je posebno drago što je veliko interesiranje i domaćih turista, koji su najbolji gosti. Nikad ranije nisu se zanimali za prvi dan Nove godine. Svi turistički radnici koji su učestvovali u turističkoj razglednici Mostara zaista su odradili dobar posao, čiji su rezultati očigledni – ističe Duraković.

 

(avaz)