Jajački Hulk ima 19 godina i diže više od 200 kilograma

Jajčanina Eldina Džafića (19), zbog njegove velike snage, ljudi često nazivaju i bosanski Hulk. Od avgusta 2013. godine intenzivno trenira i do sada nije propustio nijedan trening.

– Moj trening bazira se na postizanju maksimalne snage, eksplozivnosti i funkcionalnosti dizanjem velikih težina. Na sedmičnoj bazi, podignem i po nekoliko stotina tona. Mnogi me poznaju i po mojim motivacijskim videosnimcima na PBM YouTube kanalu, kojima potičem ljude da postanu najbolja verzija sebe – govori Džafić.

Istinski cilj

Da bi se postigao bilo koji cilj, potrebno je mnogo odricanja, strpljenja i žrtvovanja, a ovaj mladi Jajčanin uložio je i više od toga.

– Nisam u mogućnosti da se često provodim, izlazim i radim sve što rade ostali. Na život gledam kao na splet raznih događaja i iskušenja, koja nas pokušavaju zavarati, zaslijepiti i odvratiti od istinskog cilja – ističe Džafić.

Na treninzima podiže više od 200 kilograma, u zavisnosti od toga o kojoj je vježbi riječ.

– Fokusiram se na velike mišićne skupine, a glavne vježbe su čučnjevi, mrtva dizanja i bench-press. Postoje dani kada dižem velike kilaže i dani kada radim sa manjim kilažama, što brže i eksplozivnije – ističe naš sagovornik.

Eldin kaže da mišiće dobiva na prirodan način te da do sada nije uzimao nikakve nedozvoljene supstance.

U drugim zemljama, ističe on, sportisti imaju mnogo bolje uvjete za treniranje.


S najmlađim sugrađanima: Motivacija mnogima

Bez nadzora

– Često mi se dešava da ne mogu uraditi određenu vježbu, jer nemam opremu ili dovoljno tegova, ali se uvijek trudim da improviziram i na druge načine nadoknadim te izostanke. Cilj mi je da stvorim što jaču bazu snage, koja će se nadograđivati s godinama – navodi Džafić.

Više od četiri godine Eldin trenira bez stručnog nadzora. Sve treninge, kako kaže, sam sebi kreira.

– Trenutno sam u potrazi za klubom kako bih mogao službeno ozvaničiti sve svoje rekorde i obarati nove te tako na najbolji način predstavljati svoju zemlju – poručio je Džafić.

Adekvatne pripreme

Kako Eldin kaže, svjetski prvaci u bench-pressu Skot Mendelson (Scot)i Erik Spoto (Eric) imali su lični rekord od 220 podignutih kilograma u 20. godini.

-I ja sam dizao više od 200 kilograma, ali za to su potrebni adekvatan program i pripreme. Taj rekord postoji za juniore do 23. godine, dok ja imam 19 godina, a još tri-četiri godine u ovom sportu su velika stvar – ističe Džafić.

 

(avaz)