Godinu na izmaku itekako će pamtiti Larisa Cerić, koja je nedavno proglašena najboljom sportistkinjom u 2017. po izboru Nezavisnih novina. Sezonu je okončala osvajanjem bronzane medalje na Masters turniru u Sankt Peterburgu.

“2017. godinu ću pamtiti po vrhunskim rezultatima koje sam postizala tokom čitave sezone. U aprilu sam osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. A na kraju, u novembru sam osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu. Ali, svi vide jednu stranu medalje. Ja ću je pamtiti po lijepim stvarima, po treninzima, koji si bili način da dođem do toga da se ovaj rezultat postigne”, kazala je Larisa Cerić.

Kako navodi, ovo je peti put da je izabrana za prestižnu titulu najbolje sportistkinje, ali posebno joj znači to što je izabrana i ove godine iz razloga što je upravo 2017. godina bila za nju najuspješnija, te vrijeme kad je ostvarila svoje najveće rezultate.

“Bosna i Hercegovina ima samo dvije svjetske seniorske titule. To su Amel Tuka i sada ja”, objasnila je.

Osvajanjem zlatne medalje na Grand Prixu u Zagrebu, donio joj je uspjeh od novih 700 bodova te se tako učvrstila na drugo mjesto svjetske ranking liste, a kako navodi, teži i prvom mjestu.

“Sve ove rezultate koje sam ostvarila ove I prethodnih godina, to su sve rezultati koji mi pokazuju da mogu. Krajnji cilj je Olimpijada, I da, ako Bog da, uspijem da napravim neki dobar rezultat na Olimpijskim igrama”, kazala je.

Finansijska podrška države je bitna ne samo za nju već i za sve sportaše BiH, a posebno za odlazak u Tokio povodom Olimpijskih igra za koji još nije sigurna kako će ostvariti. Ističe konstantnu pomoć Ministarstva kulture i sporta KS, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

“Ministarstvo civilnih poslova treba da se probudi, da prepozna sport i da počne da ulaže više sredstava za sport. Mi kad odemo kod njih uvijek kažu kako nemaju dostatna sredstva. Mi to znamo, ali to sredstava što imaju ne raspoređuju po nekim kriterijima, nego po drugim stvarima. Ne znam uopšte koji im je kriteriji”, objasnila je.

Unatoč mnogim ponudama Larisa Cerić ne želi da zamijeni zastavu Bosne i Hercegovine nekom drugom. Nada se da će predstavljanjem na Olimpijskim igrama doprinijeti tome da bh. sport bude više cijenjen.

 

 

(N1)