Prošlo je 16 godina otkako nas je napustio najbolji sportista Bosne i Hercegovine u prošlom stoljeću, legendarni Mirza Delibašić.

Košarkaška i ljudska veličina pokojnog Kinđeta ni danas nije zaboravljena. Njegova porodica i najbliži prijatelji i danas su u 12 sati posjetili njegov grob u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare i položili cvijeće.

Delibašić je bio i ostao najveći košarkaš iz Bosne i Hercegovine, i sasvim sigurno jedan od najvećih sportista naše domovine svih vremena.

Osim sinova Darija i Danka, i supruge Slavice Kinđetov grob danas je posjetilo mnogo poznatih lica iz svijeta košarke, sporta, ali i javnog života. Među onima koji su posjetili počivalište legendarnog košarkaša našli su se Vječislav Tolj, Branislav Crnogorac, Ibro Krehić, Senad Pečanin, Adin Hebib i drugi.

U sjećanju na legendarnog Kinđeta KK Bosna ogranizuje tradicionalni turnir koji nosi ime proslavljenog košarkaša, čovjeka koji je gotovo sinonim za sarajevske Studenate koje je 1979. godine zajedno sa jednom sjajnom generacijom predvodio do prve i jedine titule prvaka Evrope.

 

 

(Faktor.ba)