BiH među najsiromašnijim zemljama Evrope

Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim evropskim zemljama, pokazuje karta raspodjele bogatstva na Starom kontinentu autora kartografa Jakub Marian.

Prema ovoj karti, objavljenoj na portalu jakubmarin.com, Bosna i Hercegovina ima index bogatstva 8.9, što je daleko manje od indeksa Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Najbogatija zemlja u regiji je Slovenija, s indeksom 42, slijedi je Hrvatska (18) i Crna Gora (14).

Prema ovoj karti Bosna i Hercegovina je bogatija od Albanije (8,4), Makedonije (5,7), Srbije (5,3).

Ipak, kada se sagledaju indeksi razvijenih evropskih zemalja, naročito onih na zapadu, naš region je prilično siromašan, ali je primat u siromaštvu uzeo krajni istok Evrope.

Podaci prikazani na karti utemeljeni su na analizi švicarske multinacionalne finansijske kompanije “Credit Suisse”, koja mjeri bogatstvo zbrajanjem vrijednosti finansijske i ostale imovine te oduzimanjem vrijednosti dugova.

Objavljena karta Evrope prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima.

Nejednaki kriteriji za bogatstvo zemalja

Kako je portalu Index pojasnila ekonomista Vedrana Pribičević, ovu kartu ipak treba uzeti “sa zrnom soli”.

Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Evropske unije. Za neke od zemalja EU koristi se računica baziran na ukupnim bilansama domaćinstava, koje bilježe što na određeni dan posjeduje domaćinstvo, odnosno što duguje, a za neke zemlje korišteni su podaci utemeljeni na finansijskim bilansama, u koje je uključena samo finansijska imovina. U ukupne bilanse domaćinstava uključeno je sve, pa i nekretnine, tumači Pribičević.

Brojke za bivše jugoslovenske republike, koje nisu u EU, treba uzeti s rezervom jer se radi o procjenama utemeljenim na podacima lošije kvalitete, napominje autor karte. Što se pak tiče zemalja članica Evropske unije, Hrvatska je pri samome dnu po bogatstvu.

Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dvije najbogatije države su Švicarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska i Velika Britanija.

Najsiromašnije države u Evropi su Ukrajina i Bjelorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.

 

 

(Fokus.ba)