Projekt ”Sport je najbolja komunikacija” implementiran je u četiri ciljana grada, a to su: Tomislavgrad, Donji Vakuf, Šipovo i Jajce.
Mladi iz četiri grada imali su priliku da se kroz sportsko-rekreativne, interaktivne edukativne radionice, sportske susrete upoznaju, razgovaraju, druže, te uspostave trajne međusobne veze koje će im koristiti za uspostavljanje interakcije.

Također, imali su priliku da jačaju interakciju uče prije svega jedni o drugima, jedni od drugih kao i njihovoj raznolikosti. Kroz ovaj projekt imali su priliku da razgovaraju o predrasudama, konfliktu i stvaranju mržnje.

Mladi su bili jedinstveni da postoje predrasude o drugom drugačijem. Zaključili su da je neophodno boriti se stalno protiv predrasuda i mržnje, a to je jedino moguće kroz susrete i zbližavanju jedni s drugima.

-Doprinos realizaciji dali su Omladinska organizacija “DVOC” donji Vakuf, Omladinsko vijeće Tomislavgrada, Neformalna grupa mladih općine Šipovo, Ženski odbojkaški klub “Jajce-Nansen”Neformalna grupa “Makljen” Prozor-Rama, Odbojkaški klub “Inova” Banja Luka, Odbojkaški klub “As” iz Donjeg Vakufa, Osnovne škole “Jajce”, ”Kruščica,”13,rujan”, Berta Kučera” i “Braća Jezerčić” Jajce, a cilj nam je bio doprinijeti jačanju interakcije, izgradnje mira, jačanju tolerancije, razumijevanja, međusobnog upoznavanja i dijaloga različitih nacionalno-etničkih skupina, rekao je Šekib Makić, predsjednik OK “Dijamant” i trener OK “Jajce .Nansen”.

U narednom periodu očekuje se nastavak druge faze projekta i planiranih aktivnosti.

-Nažalost, projekt je bio limitiran i nije mogao da udovolji svim zainteresiranima, a što ćemo u drugoj fazi dati priliku i drugim zainteresiranima za učešćem u našim projektnim aktivnostima-  ističe on.

Sudionici projekta imali su priliku da organizuju ekološku akciju i obilazak starih usamljenih bolesnih osoba u svojim zajednicama.

 

 

(Jajce Online/Š.Makić)