U organizaciji JU Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a sutra će u Jajcu biti obilježena 74. godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Očekuje se dolazak velikog broja gostiju iz svih bivših republika SFRJ, kao i predstavnika SUBNOR-a.

-Skoro sve je spremno. Uskladili smo termine događanja u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a, s drugim dešavanjima u gradu koja su vezana za obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine među koje spada i odlazak u Mrkonjić Grad na centralnu svečanost povodom Dana ZAVNOBiH-a,  kao i sa obilježavanjem 75. godišnjice I zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću, goori nam Emsada Leko, direktorica JU Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a

Program ovogodišnjih Dana AVNOJ-a u Jajcu počinje u 13:00 sati svečanim polaganjem cvijeća ispred Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

U 14:00 sati u spomen sali Muzeja održat će se Svečana akademija, dok je u 14:45 sati planiran početak kulturno-zabavnog programa.

U kulturno-zabavnom programu prisutni će imati priliku da uživaju u nastupima Underground banda i gostiju (Jajce), Lazy banda (Jajce), No Function banda (Sarajevo), kao i u nastupu zbora HKD Napredak Jajce.

Historijski datum

Jajce nije slučajno izabrano kao mjesto gdje će se održati Drugo zasjedanje AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije). U jesen 1943. ovaj je gradić u centralnoj Bosni bio jedan od rijetkih slobodnih teritorija u Evropi, a u njemu je tih mjeseci djelovao Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i Centralni komitet KPJ.

Povoljnu klimu za sazivanje Drugog zasjedanja AVNOJ-a dali su neki događaji na svjetskom planu: kapitulacija Italije, savezničko osvajanje afričkog kontinenta, te kontraofanzive Crvene armije na Istočnom frontu. Bilo je potrebna velika doza vizionarstva da se anticipira rasplet Drugog svjetskog rata, te 29. novembra 1943. stvore temelji nove Jugoslavije.

U 19.15 zasjedanje je započelo himnom Hej Slaveni, koju je izveo hor Pozorišne družine. Nakon ovoga skup je otvorio predsjednik AVNOJ-a Ivan Ribar, a uslijedio je Titov referat koji je trajao sat vremena.

Najznačajnija odluka Drugog zasjedanja AVNOJ-a bila je uspostavljanje Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije – odnosno vlade nove države. Umjesto ministara, komitet je bio sačinjen od povjerenika, a na čelu je bio Josip Broz Tito.

avnoj-2

Jedna od odluka odnosila se i na samog Tita – on je tada, na osnovu uspješnog rukovođenja vojnim operacijama protiv sila osovine, proglašen maršalom Jugoslavije.

Također, vijećnici AVNOJ-a bili su jednoglasni u odluci da se izbjegličkoj vladi i kralju Petru Karađorđeviću zabrani povratak u zemlju do završetka rata.

Zasjedanje je završeno u pet sati ujutro.

 

(Jajce Online)