Kako Kanton Sarajevo pomaže mladima da kupe ili otplate stan

Istekao je rok za prijave na Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih koji je raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Mladima se ovim pozivom pružala prilika da ukoliko ispunjavaju uvjete dobiju sredstva, subvenciju, za kupovinu stana u iznosu od 10 hiljada maraka, za što je Vlada KS u 2017. godini izdvojila 400.000 maraka.

Ministar prostornog uređenja KS Čedomir Lukić kaže da je pristiglo više od 50 prijava, ali da nije poznato koliko će njih ispunjavati uslove koje je Javni poziv propisivao jer Komisija treba da utvrdi koje prijave ispunjavaju uslove.

– Nisam očekivao tako veliko interesovanje, ali me ono obradovalo jer mislim da smo napravili nešto što ima puno opravdanje i smisao, te me raduje ovaj broj aplikacija te ćemo nastojati da najveći broj njih razriješimo. Oko 40 aplikacija mi možemo finansirati, ali nastojat ćemo da osiguramo i dodatna sredstva kako bi dali sredstva onima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove – kazao je ministar.

Posao je na Komisiji koja će rangirati i bodovati pristigle prijave što bi moglo potrajati desetak – petnaest dana.

– Očekujemo spisak do kraja mjeseca, kada ćemo dati mogućnost i za žalbe i nakon toga Vlada treba da odobri subvencije – kaže Lukić.

Ministarstvo je također provodilo javne pozive kojima se omogućavala kupovina stanova po povoljnijim uslovima za mlade, ali prema Lukićevim riječima, tih stanova više nema.

– Nažalost sve stambene jedinice su rasprodate, u Vogošći, Ilijašu i na Dobrinji. Mi radimo na tome da pronađemo nove lokacije kako bi se gradili novi stanovi i kako bi u narednoj godini bili u stanju da nastavimo ovaj projekat – pojašnjava ministar Lukić.

Jedan od kupaca stanova po povoljnijim uvjetima je i Miran Mahmutović. On je ispunjavao sve uvjete koje je propisalo Ministarstvo prostornog uređenja i danas živi u 59 kvadrata na Dobrinji.

– Zadovoljan sam gradnjom, ali samo zato jer sam i po deset puta znao otići da vidim kako teku radovi, nadgledao majstore, pratio svaku fazu i dobio ono što sam tražio. Međutim izvaran sam, te umjesto da u stan uselim u planiranom roku, ja sa porodicom useljavam tek sedam mjeseci kasnije – navodi Mahmutović.

Teško je, kaže, našao i banku koja će kreditirati stan koji se još uvijek gradi, pa i nema svog pravog vlasnika, jer Mahmutović još uvijek stan nije uknjižio na svoje ime. On tvrdi da je imao jedinu pogodnost što je kvadrat stana umjesto 1.750 platio 1.610 maraka.

– Tu sam uštedio nešto novca, ali smatram da ovaj program mladima ne olakšava. Lakše bi bilo da se sklopi ugovor sa nekom od banaka koja će mladima davati povoljne uslove i kamate za otplatu kredita – smatra Mahmutović.

 

(Faktor.ba)