U Jajcu obilježen Međunarodni dan tolerancije

U organizaciji Koalicije za borbu protiv mržnje “Zajedno”iz Jajca, Nansen Dijalog centra iz Sarajeva uz podršku Misije OESS-a u BiH danas je obilježen Međunarodni dan tolerancije u Jajcu nizom aktivnosti.

Odigrane su odbojkaške i košarkaške utakmice između ekipa učenika srednjih škola iz Jajca i Mrkonjić Grada. O rezultatima utakmica nećemo govoriti, jer nije ni bitan.

Cilj ovog dešavanja je bio druženje i upoznavanje mladih, koji će nadam se biti pametniji i tolerantniji od svojih roditelja i izgraditi bolju i ljepšu budućnost bez mržnje i rata.

Podršku u vidu besplatnog ustupanja sportske dvorane dala je opština Jajce, a direktor i trener KK “Vodopad” dr. Denis Zjajo tokom današnjih utakmica osigurao je tehničku pomoć po pitanju sudija i zapisničara.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine. To je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi – UNESCO-ova je definicija za toleranciju.

UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge.

Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

 

 

(Jajce Online/foto: Tvrtko Zrile)