Supružnici Suada i Ensad Tatarević: Zapčelarili iz „ljute nevolje“, a danas imaju carstvo!

Danas je u porodici Tatarević pčelarstvo i biznis, i rekreacija, i ljubav…. iz godine u godinu bogatiji su za neka nova saznanja, iskustva, radosti, pa i razočarenja. Ipak, ona prva ostaju trajno urezana i ni jedno vrijeme i uspjesi ih neće izbrisati.

Nema godine da supružnici Suada i Ensad Tatarević iz Bareva kod Jajca ne osvoje najvrijednija priznanja na svakoj sajamskoj manifestaciji, na kojoj se pojave. Svi njihovi medovi su okićeni zlatnim odličjima sa sajmova u Zenici, Mostaru, Travniku, Jajcu, Sani….

Danas su oni ponosni i uspješni pčelari, peresretni roditelji, zahvalni Svevišnjem i pčelama jer su im, kako kažu, donijeli nafaku.

Vraćaju se u godine kada su imali samo ljubavi i nisu gubili vjeru u Svevišnjeg. Billo je to 2002. godine; dvoje djece, dvije makanje, a oni bez posla.

„Počeli smo se baviti pčelarstvom iz ljute nevolje, muka nas natjerala – kazuju Tatarević. Suada kaže da je pčelu samo vidjela u letu!

Počeli su sa dva roja i mrvicama znanja. Priznaju da tada nisu ni u snu mogli zamisliti ili usniti da će im pčelarstvo biti sudbina i da će izrasti u veoma moćne i uspješne pčelare. Danas imaju pčelinjak sa preko 100 društava.

Važnije od toga je da imaju imidž upsješnih pčelara i čestitih ljudi. Cijene ih i u pčelarskom esnafu i kupci proizvoda koje stvaraju njihove pčelice.
Tatarevići proizvode sve što pčela donosi u košnicu, od meda do propolisa. Specijalizirali su se i za matičnu mliječ:

„Među prvima u Jajcu, a možda i na cijelom SBK smo započeli sa matičnom mliječi. Bilo je to prije šest sedam godina. I to smo ostvarili s teškom mukom, jer su trebala i određena finansijska ulaganja. Ne kajemo se zbog toga, jer se investicija pokazala opravdanom i isplativom – kažu Tatarevići.

Danas je u porodici Tatarević pčelarstvo i biznis, i rekreacija, i ljubav…. Svi su se uključili. I uvijek se dešavaju lijepe stvari; iz godine u godinu bogatiji su za neka nova saznanja, iskustva, radosti, pa i razočarenja.

Ipak, one prve uspomene su najdraže i ni jedno vrijeme i uspjesi ih neće izbrisati – prvo vrcanje, prvi med; taj osjećaj se ne može opisati.

Suada i Esnad Tatarević

Nakon toga ide rojenje. Počeli sa dva roja, a godinu završili sa pet društava. Pčelama, kažu, bilo lijepo, pa se odlučile šitiri!

Tatareviće možete pronaći i na FB stranici.

 

 

(bhpcelar/E.M.)