Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu kaže da podržava prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kako su predložili iz SDP-a i DF-a. Prijedlog tih stranaka, kaže, osigurava multietničnost u svim kantonima u Federaciji, a što je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu.

Da bi se izbori u BiH održali naredne godine, potrebno je izmijeniti Izborni zakon BiH. Do sada su svoje prijedloge izmjena Izbornog zakona uputili iz HDZ-a, te nedavno kao zajednički prijedlog iz SDP-a i DF-a. HDZ-ov prijedlog analitičari ocjenjuju kao izuzetno lošim prijedlogom. Prema tom prijedlogu, hrvatski predstavnici u federalnoj i državnoj vlasti birali bi se iz onih kantona u FBiH u kojima su Hrvati većina. SDP traži da sva tri naroda u FBiH, plus Ostali, imaju svoje predstavnike iz svih dijelova FBiH.

„Vrlo je važno što SDP-ov Izborni zakonu osigurava da se iz svakog kantona bira po jedan predstavnik Bošnjaka, jedan Srba, jedan Hrvata… Važno je da u svakom kantonu, u svakom dijelu Federacije sačuvamo tu multietničnost“, kaže fra Mile Babić za agenciju Patria.

S druge strane, smatra fra Babić, prijedlog koji je ponudio HDZ, ruši multietničnost u BiH, ruši zajedništvo, te obespravljuje Hrvate koji žive u kantonima u kojima su manjina.

„Ovi Hrvati koji žive u srednjoj Bosni i u Posavini, oni su potpuno obespravljeni HDZ-ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakonom“, kaže fra Babić.

 

 

(NAP)